Snöskottning av flera tak pågår just nu inom Skellefteå kommun. Förutom arenataket skottas bland annat taket på Yttre Ursviksskolan.
Ralf Isaksson, driftchef på kommunen, berättar om en unik vinter med stora mängder snö som nu behöver avlägsnas för att förhindra tak som rasar in på grund av snötyngden. Kommunen blev tvungen att börja med takskottning redan innan årsskiftet eftersom det kom så mycket snö i december.
När är det störst risk för att tak rasar in?
– Det kan rasa i vilket skede som helst om man inte har koll på det, men man ser ju ofta att det är under den här tiden på året med blötsnö som rasrisken är störst, säger Ralf Isaksson.
Ralf Isaksson berättar för Norran att kommunen har goda rutiner när det kommer till snöröjning av tak. Under vintern kontrolleras snömängden flera gånger av kommunens tekniker, och skottas undan löpande för att undvika resursbrist när läget blir mer akut under våren. Trots detta uppdagades det dock att Skellefteå kraft arena tvingats stänga på grund av risk för takras.
Du sa tidigare under dagen att läget var under kontroll i hela kommunen?
– Det är det som är utmaningen, att läget förändras. Det kan vara jättelite snö på stora delar, men sedan bildas det snöfickor på vissa ställen när snön skjutsar efter och samlas som vi måste få bort innan folk kan vistas i lokalen.
– Vi hade börjat skotta redan i fredags men igår såg vi att det var för mycket snö på den här delen. Då ville vi inte chansa utan valde att stänga arenan tills vi fått bort snön, säger Ralf Isaksson.
Kan vi verkligen lita på att ni har koll på alla tak?
– Jag tycker att det här signalerar att våra rutiner fungerar. På förmiddagen kan det vara snö på en del av taket, och så rasar det ner på en utbyggnad eller annan del av taket. Våra tekniker håller alltså koll och gör nya mätningar. Det pågår hela tiden i vår verksamhet att vi gör nya bedömningar när läget förändras.
Alla tak i kommunen ska klara snöklass 3, vilket betyder att varje kvadratmeter ska klara 300 kilo snö. För att mäta snötyngden använder kommunens tekniker sig av ett rör med en bestämd area som de fyller med snö och sedan väger. Vikten multipliceras sedan med arean på taket.
Tak som rasar in på grund av snö kan leda till skador på både människor och djur. Ralf Isaksson rekommenderar att även privatpersoner är uppmärksamma på den samlade snötyngden under den här tiden på året.
– Skotta hellre en gång extra. Många privatpersoner har ju tillbyggnader och utbyggnader, och har man gjort vissa delar själv utan riktiga beräkningar vet man inte var den svaga punkten är.
Ur ett försäkringsperspektiv finns dock inte krav att villaägare ska upp och skotta sina tak, det säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västerbotten.
– Det finns generellt högre krav på företagare att röja snö från sina tak. För konsumenter i allmänhet finns det lindrigare regler. En villaägare har skydd i sin försäkring om villataket skulle bryta samman på grund av snötryck. Däremot finns det undantag för till exempel altantak eftersom de generellt har klenare dimensionering för belastning, säger Christoffer Jonsson.