Arbetsmiljöverket ska granska Northvoltbygget

Redan i november skrev Norran om omfattande smittspridning bland personal på Northvolt. Men anmälningarna till Arbetsmiljöverket har dröjt, trots att de ska ske skyndsamt. Nu har myndigheten beslutat sig för att inspektera bygget.

Arbetsmiljöverket ska först titta på utredningarna som görs efter anmälningarna och de åtgärder som vidtagits.

Arbetsmiljöverket ska först titta på utredningarna som görs efter anmälningarna och de åtgärder som vidtagits.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2021-02-15 17:00

Sedan i november har cirka 300 arbetare kopplade till Northvoltprojektet konstaterats ha covid-19. Trots det fanns i torsdags enbart en anmälan till Arbetsmiljöverket – från en målerifirma. Efter det har det kommit in en samlad anmälan från Northvolt och även tre anmälningar från ett företag, vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, bekräftar att de fått in en större anmälan från Northvolt och även underentreprenörer. Hon påpekar att smitta och även exponering för smitta på arbetet skyndsamt ska anmälas till Arbetsmiljöverket, vilket alltså inte skett. Och det är arbetsgivaren som är ansvarig, det vill säga de olika företagen.

Det är en del utländska företag där. Vad gäller då?

– Utländska företag ska följa arbetsmiljölagen i Sverige och anmäla precis som andra, säger hon och uppmanar företag att anmäla.

Hon tillägger samtidigt att de gärna ser samordnade åtgärder på området och att de har bestämt att de ska göra en tillsyn på arbetsplatsen.

– Vi kommer att genomföra en inspektion. Först vill vi ha in utredningar från Northvolt och vi kanske väljer att granska något av de andra företagen också. Vi vill veta vad de har gjort för utredningar och vilka åtgärder de vidtagit. Vi vill se att man jobbar systematiskt så att smittan inte får spridning igen.

Detta kan sedan följas av en inspektion på plats eller på distans.

Norran skrev om smittspridning på området redan 18 november. Hur ser du på att anmälningarna kommer sent?

– Även om man ska anmäla skyndsamt så är det bättre att anmäla retroaktivt än inte alls. Många har inte haft kunskapen att och när de ska anmäla, men nu ökar anmälningarna till oss vecka för vecka. Det tyder på att arbetsgivarna blir mer medvetna om vad som gäller. 

Hon påpekar också att allt fler testas nu och det gör att det finns större kunskap om vad arbetstagarna är smittade av.

– Det var inte förrän i september och oktober som testningen blev allmänt tillgänglig. Northvolt har också gjort snabbtester och upptäckt att en del smittade är asymtomatiska, säger hon.

Jesper Wigardt är kommunikationschef på Northvolt. 

Hur kommer det sig att ni anmäler till Arbetsmiljöverket först nu och inte tidigare?

– Vi har fört en dialog med Arbetsmiljöverket. De har förtydligat vilka verksamheter som ska anmäla och inte, tidigare uppfattades det som att det främst gällde sjukvården. Nu är det tydligare att alla arbetsgivare omfattas.

Situationen är också allvarligare nu än tidigare, fortsätter han. 

– Även om det är varje enskild företagare som har skyldighet att anmäla så försöker ta en samlad approach nu genom att samla allt som hänt, och vilka åtgärder vi vidtagit. 

Hur jobbar ni med att nå ut, inte bara till era leverantörer utan också till deras underleverantörer?

– Dels via en direkt dialog med våra partners, dels via en större informationsinsats. Nu också gällande de nya restriktionerna som införts, säger Jesper Wigardt.

Hur går det till?

– Det handlar om informationsinsatser, bland annat punktinsatser på sajten, eller i Ursviken där många bor och befinner sig. Och det tas allt fler initiativ till nya aktiviteter, även från underleverantörerna. I helgen hörde jag exempelvis att det hållits informationsmöten utomhus.

Anmäla allvarligt tillbud

Coronaviruset är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Därför måste arbetsgivare anmäla om en arbetstagare exponerats för smittämnet i samband med arbete. Detta ska ske utan dröjsmål. Men också om arbetsgivaren i efterhand får kännedom om exponeringen.

Mer information om hur man ska göra som arbetsgivare finns på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!