Efter alla bränderna: mordbrännare jagas

Vem eller vilka är det som anlägger bränder i inlandet? De senaste månaderna finns misstankar om anlagda bränder vid ödehus, uthus, rastplatser och husvagnar. Den senaste, då gamla skolan i Kristineberg totalförstördes i en brand, rubriceras som mordbrand. ”Man kan anta att det finns ett samband”, säger polisens grova brott-chef David Helgesson.

Oro för nya bränder, oro för att människor kan komma till skada. Norran berättar i dag om flera misstänkta, anlagda bränder i Västerbottens inland. Stora bilden visar skolhusbranden i Kristineberg den 25 december. En husvagn brann utanför Norsjö den 9 oktober och brandruinerna som syns blev följden av en brand i ett ödehus i Bastuträsk den 31 augusti.

Oro för nya bränder, oro för att människor kan komma till skada. Norran berättar i dag om flera misstänkta, anlagda bränder i Västerbottens inland. Stora bilden visar skolhusbranden i Kristineberg den 25 december. En husvagn brann utanför Norsjö den 9 oktober och brandruinerna som syns blev följden av en brand i ett ödehus i Bastuträsk den 31 augusti.

Foto: Räddningstjänsten/Från förundersökningen/Lennart Enkvist

Skellefteå2023-02-07 20:00

Norran har i separata nyhetsartiklar berättat om bränderna under det andra halvåret 2022. Händelserna rubriceras av polisen antingen som skadegörelse eller mordbrand beroende på tillvägagångssätt, värdet på det som brunnit samt risken för spridning/personskador.

Tittar man närmare på den geografiska kopplingen, tidslinjen, typen av byggnader/fordon som har förstörts så uppstår frågan: kan en eller flera personer ligga bakom dessa bränder?

Ja, blir svaret vilket bekräftas av grova brott-chefen David Helgesson för Norran. 

Onsdag 31 augusti:

Vid 19-tiden rycker räddningstjänsten ut till Pärlström utanför Jörn efter ett larm om en brand i ett uthus vid den gamla skolan. Elden sprider sig till ett skogsparti och det finns inledningsvis en spridningsrisk till en intilliggande byggnad. Men räddningstjänsten får kontroll på branden.

Polisen i Västerbotten uppger samma dygn att det finns misstankar om att branden är anlagd utifrån var det brunnit och hur branden startat. Det upprättas en anmälan om grova skadegörelse genom brand.

undefined
Hur startade branden? Vid 20.30-tiden den 31 augusti i fjol kom larmet: ett ödehus brinner i Bastuträsk. Räddningstjänsten i Norsjö och Boliden kom snabbt till platsen men byggnaden gick inte att rädda.

Onsdag 31 augusti:

Bara en och en halv timme senare, vid 20.30-tiden, kommer nästa larm: det brinner i ett ödehus i Bastuträsk. Räddningstjänsten i Norsjö och Boliden åker till platsen.

– Byggnaden gick inte att rädda. Det fanns inledningsvis en spridningsrisk till närliggande skog och en närliggande ladugård, sammanfattar Henrik Jönsson vid räddningstjänsten.

Utifrån en samlad bild om branden upprättar polisen en anmälan och att branden är anlagd, rubriceringen är skadegörelse genom brand.

Fredag 2 september:

Räddningstjänsten kallas vid 11-tiden på förmiddagen till en brand. Det brinner en fristående rastplatsbyggnad vid Bastunäs rastplats längs väg 95, strax norr om Boliden.

Det var toalettpapper i en sopbehållare som börjat brinna. Exakt hur branden har uppstått kan inte räddningstjänsten ge besked om.

– Men toalettpappret har nog inte börjat brinna av sig självt, säger Niklas Bergman vid räddningstjänsten.

undefined
Husvagnsbrand med stora frågetecken. Söndag den 9 oktober larmades räddningstjänsten om att en husvagn brann intill väg 846 i närheten av Kedträskbron, Norsjö kommun. Misstankar finns att branden var anlagd och rubriceras av polisen som skadegörelse genom brand.

Söndag 9 oktober:

Vid 20-tiden på kvällen larmas räddningstjänsten om att en husvagn brinner intill väg 846 i närheten av Kedträskbron, Norsjö kommun.

– Eftersom den äldre husvagnen hade ett ringa värde samt att ingen person kom till skada rubriceras händelsen som skadegörelse genom brand. Vi vet vem husvagnsägaren är. Exakt brandorsak är inte fastslagen men en bedömning är att det är mera sannolikt att det handlar om skadegörelse än att den fattat eld av sig själv, säger Anders Jonsson vid polisen i Norsjö/Malå.

undefined
Branden på kvällen den 25 december i den gamla skolan i Kristineberg rubriceras som en mordbrand. Det finns tydliga tecken på att branden var anlagd och ”betydande värden” gick till spillo vid totalbranden.

Söndag 25 december, gamla skolan, Kristineberg:

Vid 22-tiden på juldagen larmar privatpersoner räddningstjänsten om att den gamla skolan i byn brinner. Räddningstjänsten i Lycksele, Malå och Rusksele deltar i släckningsarbetet.

Den gamla skolbyggnaden var ett ödehus som var ”kallställd”, alltså saknade el. Däremot förvarades en del saker i byggnaden som använts för att göra is till ishockeyplanen.

Gunnar Jonsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Lycksele, berättar:

– När vi kommer dit brinner det på ena gaveln på skolan. Den delen är helt övertänd och röken och elden har börjat sprida till övriga delar av byggnaden. Vi försöker göra en släckningsinsats för att begränsa elden, men vi lyckas inte med detta. Det finns ett förråd 15 meter från skolan som vi skyddar. Det är 30 meter till närmaste villa, men där fanns ingen spridningsrisk.

undefined
Det inledande skedet av mordbranden i Kristineberg. Räddningstjänstens bilder visar hur branden spred sig från den gamla skolans ena kortsida. Byggnaden gick inte att rädda.

Vilka är tecknen på att branden var anlagd?

– Vi kunde se fotspår som gick fram och tillbaka på gaveln och in mot dörren, och det är på denna plats som branden startat inomhus. Det kunde vi se utifrån hur lågorna slog ut från byggnaden. Att huset var ”kallställt” är ett annat tecken på att det inte fanns en naturlig orsak till att branden bröt ut, svarar Gunnar Jonsson.

David Helgesson, chef för polisens grova brott-avdelning i Västerbotten, säger till Norran:

– En brand kan ju resultera i ett flertal olika brottsrubriceringar. Först när vi landar i misstankar om mordbrand och grov mordbrand, som i fallet med Kristineberg, så blir det ett ärende för grova brott. Övriga bränder har utretts lokalt av polisen. Att branden vid den gamla skolan i Kristineberg rubriceras som mordbrand bygger på att branden innebar en omfattande förstörelse till ett högt värde.

undefined
Enligt David Helgesson, chef på polisens avdelning för grova brott i Västerbotten, finns det flera omständigheter som talar för att det kan finnas ett samband med de många anlagda bränderna i Västerbottens inland de senaste månaderna.

– I dagsläget saknar vi direkta iakttagelser i samband med att branden startade i den gamla skolan. Det säkrades ett antal spår i samband med platsundersökningen, men analysen av dessa spår har inte fört utredningen vidare mot någon misstänkt person. Självklart vädjar vi alltjämt till allmänheten ifall det finns uppgifter att lämna kring branden i Kristineberg eller övriga bränder, fortsätter David Helgesson.

Hur ser du på kopplingar mellan de här fem bränderna?

– Vi har ett polisiärt samarbete och försöker utreda ärenden tillsammans, ifall man kan se olika samband. Där handlar det exempelvis om brottsmodus, alltså tillvägagångssätt, om det finns misstänkta till flera av bränderna, geografiska kopplingar och liknande.

– Det finns ett antal bränder under hösten och vintern, som du nämner, där man kan anta ett samband. Detta bygger på flera omständigheter som vi ser. Man kan se ett liknande brottsmodus, en närhet geografiskt och att vi inte kan se några naturliga brandorsaker, även om detta givetvis inte helt går att utesluta. Det är också problemet med bränderna, att bevisning försvinner i samband med att det brinner.

undefined
”Det är egentligen bara när brandens omfattning inte blivit så stor som vi kan göra en bra bedömning om brandorsak”, påpekar Daniel Haarala, som arbetar som enhetschef för ”brandskydd och farliga ämnen” vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Han någon suttit frihetsberövad för de fem bränderna?

– Nej, men kring en av bränderna har två personer tidigare delgivits misstanke om brott och hörts av polisen, detta utifrån vissa vittnesuppgifter som kunnat bygga på vissa brottsmisstankar.

Om du tittar på val av plats och byggnader, tidpunkt, inga personskador: vad säger det om gärningspersonen?

– Det är en svår fråga, varför välja de här ställena om nu alla bränderna är anlagda av samma person eller personer? Men jag tycker att man kan dra vissa slutsatser av ärendena, bland annat att det finns inget direkt samband mellan gärningsman och målsägande. Det är en av anledningarna till att det är svårt att utreda. Hittills pratar vi om materiella skador men det vore förödande om det skulle bli fler bränder med risk för personskador eller i värsta fall dödsfall, svarar David Helgesson.

Räddningstjänstens svar

Enhetschefen Daniel Haarala i Skellefteå:

– Det är egentligen bara när brandens omfattning inte blivit så stor som vi kan göra en bra bedömning om brandorsak. Som i rastplatsfallet, där någon uppenbarligen slängt in något genom sopinkastet till ett låst utrymme.

– När byggnader brinner ned till grunden har vi sällan möjlighet att göra en så noggrann undersökning som krävs för att gissa något om brandorsaken. Där gör polisen, och ibland försäkringsbolag, en noggrannare brandplatsundersökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!