Efter Skelleftepolisens razzia på gymmen: ”Vill rädda våra unga”

Polisen har genomfört omfattande dopningsrazzior på olika gym i Skellefteå.
Nu misstänks flera personer för dopningsbrott.
– Den kanske viktigaste orsaken är att vi vill rädda våra yngre från att fastna i missbruk eller beroende, säger polisen Johann Kristiansson.

Häromdagen slog Skelleftepolisen till mot flera personer som befann sig på träningsställen i Skelleftetrakten. Nu misstänks flera av dessa för olika slags dopningsbrott efter att de fått genomgå kroppsundersökningar och det genomförts husrannsakningar i bostäder och fordon.

Häromdagen slog Skelleftepolisen till mot flera personer som befann sig på träningsställen i Skelleftetrakten. Nu misstänks flera av dessa för olika slags dopningsbrott efter att de fått genomgå kroppsundersökningar och det genomförts husrannsakningar i bostäder och fordon.

Foto: Arkiv Montage

Skellefteå2024-11-12 20:00

Nyheten i korthet

  • Skelleftepolisen har genomfört flera dopningsrazzior på lokala gym, vilket resulterat i att flera personer nu misstänks för dopningsbrott.
  • Insatserna har lett till att en stor mängd dopningspreparat har beslagtagits och flera personer har omhändertagits för provtagning.
  • Ett av polisens huvudsyften med de riktade insatserna är att skydda unga från att falla in i missbruk eller beroende av dopningspreparat.

Polisen genomförde häromdagen flera dopningsrazzior på gym i Skellefteå, efter att ha fått starka indikationer på att personer använder sig av dopningspreparat i samband med träning.

Polisens riktade insatser har skett genom att flera personer omhändertagits för provtagningar och det har samtidigt genomförts husrannsakningar i bostäder, fordon och andra ägodelar undersökts (kläder och väskor exempelvis).

Genom insatsen har en större mängd preparat därigenom tagits i beslag.

undefined
Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå lyfter ungdomsaspekten, att de riktade insatserna mot dopning handlar om att rädda Skellefteås yngre från att fastna i missbruk eller beroende av de förbjudna preparaten.

Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå säger:

– Vi ser allvarligt på brukande av dopingpreparat med anledning av hur stor påverkan det kan ha på den psykiska och fysiska hälsan samt att de onormalt snabba resultaten dopingen kan medföra skulle kunna influera andra att börja bruka och därefter med lätthet fastna i ett beroende. Vi vill helt enkelt göra riktade insatser i ett så tidigt skede som möjligt så det här inte blir ett ännu större problem än vad det redan är.

Han tillägger:

– Och den kanske viktigaste aspekten av det hela: vi är rädda om våra ungdomar. Det här med att gå från vältränad till gigantisk kan bli något som yngre människor kanske strävar efter. I värsta fall kan de som håller på med doping också bli förebilder för yngre, detta kan sprida sig bland yngre – som i sin tur kan hamna i ett missbruk eller åtminstone beroende.

undefined
Polisen i Skellefteå kommer fortsatt att utföra dopningskontroller på gym. Bilden är en arkivbild.

Hur får ni in tips om misstänkta personer som dopar sig: genom det klassiska polisiära begreppet inre och yttre spaning?

– Det har kommit in uppgifter på olika sätt, men jag vill inte i detalj berätta hur polisen arbetar. Men det var ett flertal personer som vi riktade in oss på. De fick lämna prover och genomgå kroppsbesiktning. Vi gjorde husrannsakningar och gjorde flera beslag, varav ett rejälare som kan bedömas som innehav av normalgraden, svarar Johan Kristiansson.

Skelleftepolisen har genom åren gjort regelbundna dopningsrazzior i jakt på de som använder sig av dopningspreparat.

Förutom analyser och förhör med misstänkta, vad händer nu?

– Vi kommer att fortsätta med det här viktiga arbetet där frågan om att rädda våra ungdomar från missbruk eller beroende är en av de största drivkrafterna, påpekar Johann Kristiansson.

Typiska tecken/dopning

Polisen letar efter olika tecken i jakten på de som är dopade och/eller de som langar preparaten, allt från ihärdiga rykten om att vissa personer kan erbjuda dopningspreparat till att enskilda individer går från ”vältränade till gigantiska”.

Poliser på spaningsgruppen i Skellefteå har tidigare påpekat i Norran:

– Det handlar om en sammantagen bild. Låt oss säga att en 20-årig yngling plötsligt blivit jättestor i musklerna, det kan finnas problem med kraftig acne, han blir nervös när man för ett samtal – ja, det är några typiska tecken. Polisens verksamhet bygger också på inre spaning och tips. Sådana här insatser ska fortsätta, vi kan dyka upp när som helst,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!