Polisen genomförde häromdagen flera dopningsrazzior på gym i Skellefteå, efter att ha fått starka indikationer på att personer använder sig av dopningspreparat i samband med träning.
Polisens riktade insatser har skett genom att flera personer omhändertagits för provtagningar och det har samtidigt genomförts husrannsakningar i bostäder, fordon och andra ägodelar undersökts (kläder och väskor exempelvis).
Genom insatsen har en större mängd preparat därigenom tagits i beslag.
Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå säger:
– Vi ser allvarligt på brukande av dopingpreparat med anledning av hur stor påverkan det kan ha på den psykiska och fysiska hälsan samt att de onormalt snabba resultaten dopingen kan medföra skulle kunna influera andra att börja bruka och därefter med lätthet fastna i ett beroende. Vi vill helt enkelt göra riktade insatser i ett så tidigt skede som möjligt så det här inte blir ett ännu större problem än vad det redan är.
Han tillägger:
– Och den kanske viktigaste aspekten av det hela: vi är rädda om våra ungdomar. Det här med att gå från vältränad till gigantisk kan bli något som yngre människor kanske strävar efter. I värsta fall kan de som håller på med doping också bli förebilder för yngre, detta kan sprida sig bland yngre – som i sin tur kan hamna i ett missbruk eller åtminstone beroende.
Hur får ni in tips om misstänkta personer som dopar sig: genom det klassiska polisiära begreppet inre och yttre spaning?
– Det har kommit in uppgifter på olika sätt, men jag vill inte i detalj berätta hur polisen arbetar. Men det var ett flertal personer som vi riktade in oss på. De fick lämna prover och genomgå kroppsbesiktning. Vi gjorde husrannsakningar och gjorde flera beslag, varav ett rejälare som kan bedömas som innehav av normalgraden, svarar Johan Kristiansson.
Skelleftepolisen har genom åren gjort regelbundna dopningsrazzior i jakt på de som använder sig av dopningspreparat.
Förutom analyser och förhör med misstänkta, vad händer nu?
– Vi kommer att fortsätta med det här viktiga arbetet där frågan om att rädda våra ungdomar från missbruk eller beroende är en av de största drivkrafterna, påpekar Johann Kristiansson.