Den 11 februari kunde Norran berätta hur Skelleftepolisens blåste en 30-årig man.
Skelleftepolisen blåste 30-åring: Bytte ut innehållet – detta fick han iställetStora mängder narkotika som var adresserat till 30-åringen stoppades, byttes ut mot grus – och när mannen öppnade paketen klev polisen in i lägenheten.
Under förundersökningen mot 30-åringen kontaktades plötsligt polisen av en jämnårig Skelleftebo som ville ta på sig skulden för beställningen av narkotika till 30-åringens bostad.
Skelleftebon vistades just då, till följd av nylig och erkänd brottslighet, på häktet i Umeå där också 30-åringen befann sig.
Inga restriktioner
Ingen av männen hade vid den här tidpunkten det som brukar kallas restriktioner, de fick alltså vistas med andra intagna på häktet.
Efter förhöret gjorde åklagaren bedömningen att de nya uppgifterna inte var sanningsenliga. Därför avskrevs mannen som misstänkt för brottet – och 30-åringen åtalades för försök till narkotikabrott.
Kallad som vittne
Men när rättegången nyligen hölls i Skellefteå hade 30-åringens advokat Erik von Ahn, på inrådan från sin klient, kallat Skelleftebon som vittne.
När förhöret inleddes med mannen underströk rättens ordförande den så kallade sanningsplikten och att det är straffbart att medvetet ljuga från vittnesbåset.
Skelleftebon vidhöll sina uppgifter och tog på nytt på sig skulden för brottet.
– Jag hade hittat hans nyckel och gjorde beställningen av narkotika med hjälp av en annan person. Jag skulle åka dit och hämta paketet men jag åkte själv dit den 21 december.
– Det var jag som tog kontakt med polisen om det här. Jag har inte pratat med honom om det här, men eftersom han misstänktes för brottet så ville jag berätta hur det var, fortsatte Skelleftebon under vittnesförhöret.
Kan sluta med ny rättegång – om mened: ”Ska handla om osanna uppgifter”I domen, där 30-åringen döms till ett års fängelse för försök till narkotikabrott, skriver Skellefteå tingsrätt:
”Vittnets påstående att han har gjort en beställning av narkotika för att levereras till den åtalades adress utan dennes vetskap framstår som påhittat. Detta särskilt som han inte kunnat ange en fullständig adress och att han inte försäkrat sig om att erhålla postförsändelserna som betingat ett högt pris. Han har inte heller kunnat ange vad som har beställts.”
Åklagare Andreas Nyberg:
– Min teori är att de två har talats vid på häktet och att man kommit överens om att den ena mannen skulle ta på sig skulden. Han hade ju redan dömts för brott och de kanske trodde att han inte riskerade lika mycket, eller att det kunde bli en friande dom.
Norran har talat med flera poliser, åklagare och advokater med koppling till Skellefteå. Ingen har hört talats om ett liknande rättsfall i Skellefteå, att ett edsvuret vittne under en rättegång erkänner brott som en annan person samtidigt står åtalad för.