Svampsäsongen är svår att sia om

Allt detta regn kan föra något gott med sig. Svamparna börjar ploppa upp i skogen men vad bör man egentligen tänka på innan man ger sig ut på jakt? ”Man ska inte plocka i en plastpåse, det blir bara geggamoja”, säger svampkonsulenten Maria Sandström.

Nu finns det gula kantareller i skogen. Plocka gärna de i en korg.

Nu finns det gula kantareller i skogen. Plocka gärna de i en korg.

Foto: Anton Swärdhagen

Skellefteå2023-08-14 20:00

Även om man har plockat svamp förr är det bra att hålla sig uppdaterad. Har man en gammal svampbok så ska man inte ta med den till skogen. 

– Svampkunskap är en färskvara, det tillkommer hela tiden ny kunskap. Till exempel finns det svamp som tidigare ansågs ätlig men som man sen kommit på inte är så bra. Det är bra att gå kurser lite då och då eller köpa nya svampböcker, säger Maria Sandström, ordförande i Svampkonsulent Norr.

undefined
Svampkonsulenten Maria Sandström ute i svampskogen. Arkivbild.

De som har varit ute i skogen har kanske noterat att soppar börjat komma upp. 

– Karljohan, tegelsopp, en del kremlor och gula kantareller. De brukar komma vid den här tiden så det är inte tidigare på grund av regnet. Det är svårt att minnas nu men vi hade ju en väldigt varm försommar så det har varit ganska torrt i marken och det har inte varit jättemycket svamp men jag gissar att det kommer komma nu. 

Kan den tidiga torkan inverka?

– Det kan försenas. Sen är det väldigt svårt att veta varför man till exempel får ett karljohanår med massa svamp och vissa år finns det nästan ingenting. Det är svårt att riktigt veta hur värme i kombination med fukt påverkar och när det ska komma svamp. Men regn brukar ju svamp gilla. 

Kan det regna för mycket?

– Nej, det tror jag inte. 

När är det bäst att plocka?

– Man kan låta det gå någon dag efter regn. Soppar till exempel kommer ganska snabbt så det kan komma upp dagen efter det har regnat. Kantareller växer väldigt långsamt. 

Vad har du för tips för oerfarna svampplockare?

– Man kan gärna gå en svampkurs eller gå ut med någon som kan svamp. Sen bör man kanske också ha en svampkorg. Man ska inte plocka i en plastpåse, det blir bara geggigt. Man kan gärna ha en svampkniv med sig. Om man hittar en svamp som man vet vad det är så kan man grovrensa den i skogen. Men är det en svamp man är osäker på är det också viktigt att man får med sig hela svampen. Man ska inte bryta av skaftet för då kanske man missar att svampen har en strumpa längst ner.

undefined
Sopp med sitt karaktäristiska rörlager.

Ett nybörjartips är att lära sig några få svampar som man känner att man behärskar och då helst börja med soppar.

– På de som har ett rörlager på undersidan av hatten finns det inga som är direkt giftiga. Det finns de som smakar illa men det är inget man dör av. Bland skivlingarna finns det en del som är farliga som man inte vill blanda ihop. 

Maria Sandström vill höja ett varningens finger om att iaktta försiktighet när man är ute och plockar.

– Det händer att folk blir förgiftade och det finns någon som dör då och då. För vit flugsvamp är väldigt farligt. Det gäller att man vet vad man gör.

undefined
En svampkniv är bra att ha med sig ut.

Ett annat tips kan vara att ha en terrängkarta till hands för att navigera i skogen.

– Man kan hitta skogsvägar att utgå ifrån och om det är en torr sommar kan man hitta en norrsluttning där det är mer troligt att det växer svamp. Eller om man söker rödgul trumpetsvamp som gärna växer nära kalkrika myrar så kan man hitta lite ledtrådar på kartan.

Så vad säger du om den stundande säsongen? 

Det borde bli en bra säsong, jag har varit ute och sökt en del. Det är för tidigt för rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp men man får åka ut och kolla av sina ställen. När man är ute och kör bil slänger man automatiskt ett öga på hedarna.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!