– Vi har just nu 13 bostäder spridda på platser i hela kommunen på listan, varav vi har betat av fyra. Listan växer i samma takt som vi betar av den – det kommer alltså in nya tips, berättar Daniel Haarala, enhetschef vid räddningstjänsten i Skellefteå.
Norran berättade i slutet av december i fjol att fler myndigheter fått larm om att utrymmen, som kunde vara olämpliga för bostäder, hyrdes ut. Det kom inte som en överraskning. Ett expansivt Skellefteå där utbudet inte springer parallellt öppnar dörrar för att hyra ut utrymmen som boenden som innebär risker för gästerna.
– Det kom fler anmälningar direkt efter att Norran skrev. Dessutom har bland annat vår deltidspersonal och privatpersoner hört av sig. Vi har medarbetare spridda över hela kommunen, konstaterar Haarala
Fyra myndigheter, Bygg respektive Miljö vid Skellefteå kommun, samt räddningstjänsten och polisen, har varit på plats då inspektionerna av boenden har gjorts av bostäderna, som alla har olika ägare.
På ett boende meddelades fastighetsägaren att det skulle ske ett besök. Då besöket gjordes påträffades 21 sängar på varandra och ”…på olika platser i byggnaden fanns tecken på att lokalerna används för uthyrning”, sas det i tjänsteanteckningen. Enligt fastighetsägaren har byggnaden varit oanvänd sedan 2021 på grund av ombyggnation.
På de övriga tre skedde razzior, vilket innebär att flera myndigheter kommer till en plats utan att dessförinnan ha bokat ett möte.
– Så långt det är möjligt gör vi oannonserade besök, berättar Haarala.
Enligt tjänsteanteckningar berör kritiken ofta liknande saker vid besöken. Det handlar om att det saknas brandvarnare och brandsläckare och att det finns problem med utrymningsvägar. På någon plats har det skett anmärkningar på elinstallationer.
– Då ytor används som bostad som inte är byggda för det kan det bli problem ur brandsynpunkt, förklarar Haarala.
Här är läget för de fyra aktuella bostäderna:
I ett fall har beslutet av bygg- och miljönämnden förenats med ett vite på 100 000 kronor.
”Förbud mot fortsatt användning av byggnad. Bygg- och miljönämnden beslutar att förbjuda fortsatt uthyrning till gruppboende på fastigheten… vid vite om 100 000 kronor per tillfälle om förbudet överträds”, sägs det i beslutet som gällde omedelbart från dagen det togs och tills vidare.
I byggnaden påträffades 33 bäddar.
”Bygglovsverksamheten bedömer att det är uppenbart att de påtalade bristerna i brandskyddet innebär risk för människors liv i händelse av brand, gäller hela byggnaden”, sammanfattas beslutet.
Det andra gäller ”Förbud att upplåta del av fastigheten som bostad” och är inte förenat med något vitesbelopp.
I beslutet sägs: ”Förbudet gäller vid varje form av stadigvarande uppehälle oavsett om de boende betalar för sitt uppehälle eller ej, eller om det upprättats hyreskontrakt.”
Och det fortsätter:
”…tydligt framkommit att bristerna är av sådan omfattning och karaktär att det utgör en risk för olägenhet för människors hälsa.”
Vad gäller de övriga två så pågår dialog om ena och där har Bygg krävt in ytterligare information. Handläggning pågår också runt den fjärde byggnaden.
Besluten tycks ha gett effekt:
– Vad vi vet används inte lokalerna som berörs av stängningsbesluten som boenden längre, berättar Daniel Haarala.