Norran redogjorde för en tid sedan om upptäckterna som myndigheterna gjort vid granskningar av fyra platser i Skellefteå kommun där boenden misstänktes vara olämpliga.
Nu har ytterligare razzior gjorts vid fyra bostäder på fyra olika platser i kommunen.
Inspektör Mattias Wallström vid områdespolisen i Skellefteå berättar att polisen har samarbetat vid kontrollerna på sju av de åtta boendena belägna på fyra olika orter i Skellefteå kommun, tre samhällen och en mindre plats. Skelleftepolisen har då fått en handräckningsbegäran från någon av de andra aktörerna.
Ett misstänkt brott som uppdagats och där förundersökning nu pågår gäller en händelse på en mindre plats i Skellefteå. Tipset gällde att det fanns personer som bodde i huset trots att det var förbjudet att använda som boende sedan ett par år på grund av avloppsproblem.
– Då vi kom till platsen mötte vid en utländsk medborgare i källaren. Av hans berättelse framgick att han jobbat i Skellefteå två månader utan lön. Vi har gjorde en anmälan om misstänkt människoexploatering och en förundersökning har inletts, säger Wallström.
– Ytterligare två personer har påståtts jobba åt samma firma i Skellefteå och ej heller fått lön, berättar Wallström och konstaterar att utredningen där fortsätter.
För två av de fyra platserna som Norran tidigare redovisat finns nu misstankar om brott – och förundersökningar har inletts. I bägge fall handlar det om brott mot lagen om hotell- och pensionatsrörelse, en fråga som hanteras av polisens rättsavdelning i Sundsvall.
En rörelse som är avsedd att samtidigt ta emot minst nio gäster eller som omfattar minst fem gästrum får drivas endast av den som har tillstånd av Polismyndigheten.
Norran berättade i december att polisens lista för beviljade tillstånd i Skellefteå kommun de senaste tre åren omfattar tio hotell – och alla är välkända som Medlefors, Scandic och The Wood Hotel.
Bägge som det handlar om är de två platser där myndigheter fattat beslut om att stänga.
I ena fallet beslutade Bygg- och miljönämnden att förbjuda fortsatt uthyrning till gruppboende på fastigheten… ”vid vite om 100 000 kronor per tillfälle om förbudet överträds”, sägs det i beslutet som gällde omedelbart från dagen det togs och tills vidare.
– På den platsen fanns vi 33 sängplatser för tillfälligt boende, berättar Mattias Wallström.
I det andra fallet fanns det två byggnader på platsen. Där dömdes ett hus ut och det resulterade i ett ”Förbud att upplåta del av fastigheten som bostad” och är inte förenat med något vitesbelopp.
–Där fann vi sex sängplatser i den byggnaden, som stängdes omedelbart, berättar Wallström.
I huvudbyggnaden där fanns det, enligt honom, en lägenhet i källaren som iordningställs utan bygglov.
– Enligt de uppgifter vi fått har det bedrivit såväl sexhandel som narkotikahandel utifrån den lägenheten. Vi har också uppgifter också om ett våldsbrott på den platsen. Vi vet att det har skett, men vi kommer inte att kunna styrka det, säger Wallström.
Andra saker som framkommit vid razziorna mot misstänkt olämpliga bostäder är att en man som var efterlyst i ett annat land påträffades. Han har nu lämnat Sverige.
På en annan av de senast kollade platserna luktade det såväl orökt som rökt cannabis, men ingen befann sig i lokalerna.
– Personen hade avvikit.
Mattias Wallström berättar att det nu kommer in nya spaningsuppslag om olämpliga bostäder och eventuella brott kopplade till dem löpande.
– Personer funderar på vad som pågår i fastigheter i deras närhet, säger han.
Han konstaterar att det ofta är sådana som redan är utsatta som hamnar i bostäderna.
– Fastighetsägaren väljer i de här fallen personer som inte vågar ställa krav. Vi vet i dag inte hur många som bor på undermåliga boenden i Skellefteå. Den positiva utvecklingen i Skellefteå har öppnat dörren för såväl seriösa som oseriösa aktörer.
– Vi jobbar för de seriösa aktörerna. Det är viktigt att det blir konkurrens på lika villkor, att de inte blir utkonkurrerade av de oseriösa. Här finns det fastighetsägare som tagit emot pengar svart från de boende. Vi vill att alla ska följa spelreglerna. Förr eller senare ska de som inte gör det veta att vi kan komma på ett oönskat besök.