Sedan 2017 har handlarna i stadskärnan fått säga sitt i en enkätundersökning om hur de upplever att det är i centrum. Det var i samband med att kommunen och polisen skrev ett nytt samverkansavtal samma år om att skapa en tryggare centrumkärna. I det ingår att kolla med handlarna en gång per termin om hur de upplever centrum. Bakgrunden var oroligheterna på Vintergatan under åren 2015-2016.
Och första året, 2017 såg det inte alls bra ut enligt enkäten, men det har skett förbättringar hela tiden.
– Hösten 2017 var de sämst uppmätta siffrorna hittills sedan vi började mäta. Det var framför allt på Vintergatan som det fanns grupperingar och det kändes otryggt, förklarar Mattias Käller på FRIS.
Han fortsätter:
– Det fanns ett önskemål från handlarna om ett större samarbete och de har varit positiva till att kommunen lyssnade.
En av åtgärderna från kommunens sida var att ansöka hos polisen om att centrumkärnan skulle bli ett paragraf 3 område. Det innebär att kommunen kan sätta in ordningsvakter i centrum.
– 250 000 kronor per år till ordningsvakter täcker inte alla dygnets timmar men det är en liten del av en insats. Sedan har vi även socialkontorets fältare och FRIS-fältarna som är ute på stan och träffar ungdomar, framför allt på eftermiddagarna och det är något vi vill förmedla till handlarna.
Polisen är också aktiva. De arbetar med områdespoliser och en del är riktade till centrumkärnan. I mätningar har det visat sig att polisens närvaro är större nu än tidigare.
– Polisen har inte backat fastän kommunen satt in ordningsvakter. Det ser vi som något positivt, säger Mattias Käller.
Kommunen har också hela tiden en dialog med handlarna och polisen om situationen i stadskärnan.
– Det kan handla om hur du placerar varor i butiken, vart du ska placera vissa varor för att ha uppsikt och andra olika tips. Men många har bra koll. I nuläget handlar det inte om någon jätteproblematik, vilket är positivt.
Det visar också enkäten som 131 handlare svarat på i år när det gäller frågan om upplevelser av tillgreppsbrott (där snatterier ingår) där siffran sex är sämst och siffran 1 är bäst.
– I år ligger siffran på strax under två. Det är det tredje bästa resultatet sedan vi började mätningarna.
2009 var första gången kommunen och polisen skrev ett samarbetsavtal. Då var fokus på en brottsbelastad centrumkärna.
– En del i detta var att få ett större samarbete med handlarna som har fortsatt. Och ett behov från dem är att vi får effekt på våra insatser.
FRIS arbetar även med den årliga ANDTS-undersökningen (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel) som riktar sig till ungdomar i årskurs 9 på grundskolan och årskurs två på gymnasiet. I den ställer de bland annat frågor om trygghet på gator och torg.
– Tendensen är att flickor i årskurs nio och årskurs två gymnasiet upplever en större otrygghet. Killarna upplever det inte på samma sätt. Vi har ett växande Skellefteå och då gäller det att motverka att den här tendensen fortsätter.
En sak han pekar på är ett vädergrundsarbete i tidig ålder bland barn och unga.
– Det är otroligt viktigt att jobba med och vi mäter hela tiden för att ha ett underlag.