Efter nya riktlinjerna – så ställer kyrkorna om

Många ställde om redan under våren. Men nu får många av de religiösa samfunden återigen tänka om. "Det är en ovan situation, även om vi levt med den länge nu", säger Linda Randgard från Svenska kyrkan.

Att filma gudstjänster är ett av alla alternativ som de olika församlingarna i Skellefteå ser.

Att filma gudstjänster är ett av alla alternativ som de olika församlingarna i Skellefteå ser.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2020-11-11 19:00

De nya riktlinjerna som Region Västerbotten presenterade under tisdagen har påverkat många verksamheter. Det inkluderar församlingarna i Skellefteå, som nu återigen tänkt ett varv extra. Flera religiösa samfund satt i möten under dagen för att hitta lösningar.

– Det är en ovan situation, även om vi levt med den länge nu. Särskilt för oss, som är en instans som folk brukar vända sig till när det krisar, känns det fel att säga 'stanna hemma', säger Linda Randgard, kommunikatör på Svenska kyrkans pastorat i Skellefteå.

Hon berättar att de kommer fortsätta med gudstjänster, men aldrig släppa in fler besökare än vad rekommendationerna säger.

– Vi kommer hålla kyrkorna öppna i den utsträckning vi kan, om man vill komma och tända ett ljus. För det tror vi fortfarande är viktigt, lägger Randgard till.

undefined
"Än är det inte över", säger Per Idergard, präst vid katolska kyrkan i Skellefteå.

Även katolska kyrkan fortsätter hålla öppet, och erbjuder församlingen fler tillfällen att besöka kyrkan. 

– Vi har fördubblat antalet tillfällen att komma till kyrkan och har markerat bänkar så det blir två meters avstånd, berättar Per Idergard, präst vid Sankta Maria katolska kyrka, och fortsätter:

– Folk är ju allmänt rädda i dessa tider, så det är inte riktigt samma tryck heller som innan pandemin.

På Pingstkyrkan kommer kyrkan inte längre vara öppen under gudstjänsterna.

– Vi kommer återgå till att streama gudstjänsterna, som vi gjorde under våren. Så alla medlemmar kan följa gudstjänsterna på internet, säger föreståndaren Roland Pettersson.

undefined
Att filma gudstjänster är ett av alla alternativ som de olika församlingarna i Skellefteå ser.

På Skellefteå moské har all verksamhet varit stilla sedan i våras, berättar talespersonen Lahcene Chellig.

– Sedan före semestern har vi stängt lokalen, vi har inte haft några träffar eller kollektiva böner. Under hela fastemånaden kanske det var som mest sju personer inne i lokalen, säger han.

Han säger att det är tråkigt, men att det är viktigt att ta sitt ansvar.

– Vi väljer hälsan just nu, säger han.

undefined
Lahcene Chellig berättar att Skellefteå Moské har pausat sin verksamhet på obestämd tid på grund av coronapandemin.

Advent och jul börjar närma sig. Har ni hunnit tänka på det?

– Vi är ju ett pastorat som består av fem församlingar, som av sin natur är olika. Därför kan det hända att det kommer se olika ut i våra församlingar. Vi diskuterar det här naturligtvis, men vi har inget definitivt svar än, säger Linda Randgard och fortsätter:

– Julen är inte inställd, som de sa i Frankrike, men den kommer att se annorlunda ut. Det är vad vi kan säga än så länge.

– Vi kanske kan köra adventsgudstjänsten streamad och ha några få i kyrkan som sjunger, men det blir ju inga körer. Sedan planerar vi ju för julkonsert, det blir ju antagligen likadant, även om det är efter den 8 december, berättar pingstkyrkans Roland Pettersson.

undefined
Det blir inga större gudstjänster, kanske inte ens med besökare för församlingarna i Skellefteå till jul. Bilden är en genrebild.

Även om advent inte är firas likadant inom den katolska kyrkan finns en oro inför julen.

– Vi firade alla påskens högtider bara med präst och ministranter, alltså de som har uppgifter i kyrkan. Jag vet inte hur det blir till jul, men tilltar det här nu och det blir ännu hårdare restriktioner så kan det bli på samma sätt då, säger Per Idergard och tillägger:

– Vi hoppas att så småningom blir corona ett minne för oss, men än är det inte över.

Inom Islam firas inte jul, men de har under året fått ställa in firanden för tre stora högtider. Nu hoppas Lachene Chellig att smittan ska börja lätta.

– Jag hoppas att samhället ska befrias från smittan, men man måste vara försiktig, avslutar han.

Så här gör församlingarna

Svenska kyrkan: Fortsätter med gudstjänster, barn- och ungdomsgrupper. Pausar vuxenverksamhet, öppen förskola. Satsar på digitala plattformar.

Katolska kyrkan: Erbjuder fler chanser till besök, markerar ut avstånd i kyrkan. Fortsätter med barn- och ungdomsgrupper, men mer utspritt. 

Pingstkyrkan: Streamar gudstjänster online, flyttar stora delar av verksamheten till digitala plattformar. Fortsätter det sociala arbetet samt second hand-verksamhet.

Moskén: Fortsätter pausa verksamheten tillsvidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!