Under tisdagen kom Folkhälsomyndigheten med nya direktiv gällande hur restauranger, barer och caféer ska agera med anledning av coronaviruset. Åtgärder tas för att undvika trängsel och således minska risken för spridning av viruset. En av de som påverkas är Ferry Falahat som driver Carl-Viktor som har både luncher och öppet på lördagskvällar.
– När det gäller luncherna så har det redan löst sig. Vi har tappat så mycket gäster att det här med att det inte ska vara trångt eller att man inte ska vara nära varandra, det är inget problem, säger han.
Luncherna
Carl-Viktor fortsätter med brickservering på luncherna som vanligt.
– Men det är klart, vi har mindre mat och mindre salladsbuffé. Vi har tappat ungefär 40 procent av lunchgästerna. Många är pensionärer och de våga inte gå ut, konstaterar Ferry Falahat.
Han permitterade all fast personal i måndags och har valt att hålla stängt på vardagskvällar.
– Men vi kommer att ha öppet på lördag kväll.
Hur gör ni med de nya reglerna, att endast bordsservering är tillåten?
– Det är ju fortfarande okej att beställa och betala i baren, men sedan måste man sätta sig ner. Vi kommer att ta in en extra vakt och extra personal som ser till att gästerna följer det.
Hur länge kan du hålla ut?
– Jag känner varken hopp eller förtvivlan. Ekonomin kommer att gå under. Men det gäller att överleva och hålla sig frisk, sedan får man tänka på ekonomin, säger Ferry Falahat.
På Grannen pub tänker de att allt kommer att ske vid bordet kvällstid - beställning, servering och betalning.
– Fast det kan bli lite olika beroende på hur mycket folk det är. Vi har ju inte riktigt rätt utrustning för det här, eftersom det i vanliga fall sker i baren. Men samtidigt är det inte så mycket folk ute just nu, så det kanske löser sig av sig själv, säger Mie Johansson på Grannen pub.
Minska smittorisken
En av de restauranger som berörs av de nya direktiven är Max i Skellefteå är . För att minska smittorisken har företaget arbetat fram flera olika lösningar. Bland annat lanseras en ny webbsida där man kan beställa maten.
– Vi har gjort en rad förändringar. Vi gör markeringar i golvet som visar var man ska stå när man står i kö, personal kommer att finnas tillgänglig för att se till att det inte uppstår trängsel och vi gör många fler saker för att kunderna ska känna sig trygga, säger Max PR-chef Marita Wengelin.
Även lokalt ägda restauranger berörs, en av de är Kungsgrillen i Skellefteå, men likt Carl-Viktor har det inte varit ett problem med långa och trånga köer på restaurangen.
– Det är inget folk! För de som är här bär vi ut maten, men fortsätter det på det här sättet kommer vi snart att behöva stänga, säger restaurangchefen Zinho Abdel.