Som Norran berättat tidigare så visade provsvaren från maten på Baldergymnasiet att bönor i köttfärsgrytan innehöll lektin. Lektiner är en grupp proteiner som finns i alla torkade baljväxter, men i köttfärsgrytan fanns förhöjda halter eftersom bönorna inte var tillräckligt tillagade. Lektinförgiftning ger illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor.
Klart: Det orsakade matförgiftningen på Baldergymnasiet– Det var väldigt många som berättade att det var hårda bitar i färsen, att bönorna var hårda, och det var ju en indikation på att de inte var tillagade ordentligt, sa Sandra Wallström, livsmedelsinspektör vid Skellefteå kommun, till Norran då.
Nu går Livsmedelsverket ut med en extra uppmaning om att vara noga vid tillagning av baljväxter.
– Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort. Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Han säger att bönor, linser och ärtor är nyttig och klimatsmart mat.
– Glöm bara inte att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller blötläggning och koktid och av torkade baljväxter.
Livsmedelsverket skriver också att spad från blötlagda bönor inte bör användas i matlagning.
”Om det inte finns någon information om hur de torkade bönorna och ärtorna bör tillagas bör de blötläggas i minst 12 timmar, samt sköljas och kokas i minst en halvtimme. De bönor som säljs i burk eller tetra är redan tillagade och kan ätas direkt utan att blötläggas och kokas”.