Två scenarier för Skellefteås framtid kvar

Northvolt gick inte att rädda. Nu återstår två scenarier för Skellefteå, enligt en utredning som regionen gjort. 
En tillfällig dipp med en relativt snabb återhämtning eller långvariga negativa effekter om fabriken försvinner. 
Det senare kan få tuffa konsekvenser för kommunens ekonomi med minskade investeringar som följd.

Om någon tar över Northvolt eller inte kommer att få betydelse för kommunen ekonomi.

Om någon tar över Northvolt eller inte kommer att få betydelse för kommunen ekonomi.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skellefteå2025-03-14 09:00

Nyheten i korthet

  • Skellefteå står inför två möjliga scenarier efter Northvolts konkurs: en tillfällig nedgång med snabb återhämtning eller långvariga negativa effekter om fabriken försvinner.
  • Om nya ägare tar över kan antalet anställda öka till 2 000 redan 2026, medan en avveckling kan leda till en minskning av sysselsättningen med över 3 700 personer och en befolkningsminskning på 4 250.
  • Skellefteås ekonomichef, Samuel Lundqvist, ifrågasätter konsultens slutsatser och menar att kommunen har en stark ekonomi som kan hantera situationen, men varnar för att kommunen inte ska behöva ta statens ansvar.

Norran har tidigare berättat om analysen som togs fram före jul. En konsult tog fram tre scenarier för framtiden. Scenario ett gällde om rekonstruktionen hade fungerat. Vid kommunens presskonferens i onsdags var det tydligt att scenario två gäller nu. Det vill säga konkurs men att nya ägare fortsätter verksamheten eller att fabriken upphör.

– Det scenariot får absolut inte inträffa, sa kommunalrådet Lorents Burman (S) tidigare om sista alternativet.

I scenariot med nya ägare minskar antalet anställda till 0 under 2025. Konkursen löser ut den statliga lönegarantin. Därför finns möjlighet för nya ägare att återanställa. Konsulten räknar med att antalet anställda kan bli 2 000 redan 2026. Därefter växter fabriken successivt och når 2 400 anställda under 2030. Sysselsättningen i länet skulle kunna vara tillbaka på 2024 års nivå 2026. Befolkningen fortsätter öka till 78 800 invånare under 2030. 

En konkurs och avveckling ger mer långvariga negativa effekter. Det gäller sysselsättning, befolkningsutveckling, regional ekonomi och skatteintäkter.

undefined
Grafiken visar olika scenarier för sysselsättningen i Skellefteå kommun.

Om fabriken upphör förväntas sysselsättningen minska med drygt 3 700 personer i kommunen och befolkningen minska med 4 250. Därtill får Skellefteå kommun in 265 miljoner kronor mindre i skatt 2030 jämfört med 2024. Sammantaget fram till 2030 handlar det om en miljard i förlorade skatteintäkter jämfört med om skatteintäkterna legat kvar på dagens nivå.

I Västerbotten generellt ökar sysselsättning, befolkning och skatteintäkter mindre vid detta scenario. Exempelvis beräknas befolkningen öka med drygt 11 000 i Västerbotten i ett scenario med rekonstruktion men med bara 2 000 personer i avvecklingsscenariot.

Skellefteås ekonomichef Samuel Lundqvist, håller inte helt och hållet med om konsultens beräkningar kring ekonomin. Han påpekar att av de 5 300 personer som flyttat hit så har de i mycket liten grad nyttjat kommunal service, bland annat eftersom det kommit få barn.

– Vi har inte behövt bygga ut de kommunala verksamheterna och skatteintäkterna från dem har varit en plusaffär, säger han.

Han tillägger:

– Om det skulle gå riktigt illa med Northvolt måste vi också tänka på i vilken takt de flyttar härifrån. Effekten på intäkterna kommer först året efter.

undefined
Samuel Lundqvist, ekonomichef i Skellefteå kommun, berättar att de 5 300 som flyttat hit senaste fyra åren bidragit med 700 till 800 miljoner kronor i ökade skatteintäkter.

Han ger ett räkneexempel. Om Skellefteå förlorar tusen invånare under ett år så går cirka 70 miljoner kronor i skattepengar om intet. Det är en procent av omsättningen per år.

– Vi tror inte att alla femtusen flyttar på en gång så effekten skulle i så fall blir fördröjd.

Varje år måste kommunens politiker ta ställning till det ekonomiska utrymmet i budgeten.

– De överskott vi gör används till investeringar. Det vi kan göra om verksamheten upphör är att se över investeringar framöver och redovisa mindre överskott. Jag ser inte att det direkt ska påverka den löpande verksamheten.

Investeringarna i hamnen, brobygget och Arctic Center som redan pågår räknar han med slutförs.

– Vi får titta längre fram, exempelvis kan man minska exploatering av industritomter.

Han vill också betona att kommunen fortfarande har en bra ekonomi med cirka 60 procents soliditet. 

– Jag tror att batteriproduktionen kommer att fortsätta i någon form men gör det inte det så är det inget som inte kommunen klarar av. Samtidigt ska inte kommunen behöva ta statens ansvar bara för att vi har en god ekonomi, säger Samuel Lundqvist.

undefined
Scenario 0 är enligt plan. Scenario 1 var att rekonstruktionen lyckas, vilket den inte gjorde. Scenario 2 a är konkurs och att någon annan driver fabriken vidare. Scenario 2 b är att fabriken stänger.

En slutsats i rapporten är att följdeffekter på företag som drabbats bedöms som relativt begränsade. I konkursboet finns elva fordringsägare med säte i Västerbotten. Därtill finns fordringar från Skellefteå Kraft – drygt tio miljoner kronor – och från kommunkoncernen.  

Det finns en risk för skadat förtroende för Northvolt eller en ny ägare, liksom företag i den gröna omställningen eller andra företag i Skellefteå.

Ja, till och med Skellefteå som kommun och Västerbotten kan få sämre förtroende, enligt rapporten. Färre kan vilja flytta hit eller bo kvar i kommunen eftersom det förknippas med högre risk. 

Lorents Burman konstaterade att hela världen håller på att ställa om till elektrifiering och att Asien och Kina ligger tio år före Europa.

undefined
Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå, betonar hur viktigt det är att behålla batteriverksamheten.

– Hänger inte Sverige med i den gröna omställningen kommer teknikindustriutvecklingen här att vara väldigt föråldrad om bara några år. Det blir förödande för ekonomin. Om Northvolt misslyckas kan det bli svårare framöver att få investerare att satsa i Europa.

Rekommendationer

Utifrån slutsatserna kommer rapportförfattarna med några rekommendationer till Region Västerbotten och Skellefteå kommun:

Kommunen, regionen och andra parter bör försöka minska följdeffekterna genom att stödja fordringsägare som drabbas av en konkurs.

Förtroendet kan stärkas genom fortsatt planering för framtida investeringar i den gröna omställningen.

Sedan rekommenderas fortsatt dialog med regeringen om riskfördelning mellan stat och kommun vid stora investeringsprojekt. När man har dialogen med regeringen ska det också finnas en hög beredskap för att kunna hantera en nedläggning av fabriken, enligt rapportens förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!