Serviceföretaget Tidema, som bland annat sysslar med städ och bemanning, var länge en framgångssaga. Det startades redan 2003 av den då 18-årige Niklas Lundgren – och har sedan växt till att som mest ha 120 anställda våren 2023.
Men resan de två senaste åren har kantats av problem. Bara månader efter att företaget nominerats som Årets Tjänsteföretag på Alvargalan i januari 2024 blev de beviljade en rekonstruktion med cirka 3,5 miljoner kronor i leverantörsskulder.
Vändningen från en tidigare positiv utveckling hade börjat i april 2023. Det var då som Tidema, enligt Niklas med mindre än en månads varsel, blev av med ett stort städavtal hos Northvolt som sysselsatte över 80 av Tidemas anställda.
– Northvolt hade gjort en global upphandling som vi inte ens visste om. Vi hade inga indikationer på att de var missnöjda, berättar Niklas för Norran.
Tidema kunde i och för sig hyra ut en del av sina anställda till det nya städbolaget, men i slutet av sommaren hade uppdraget minskat till noll.
Niklas vill inte skylla på någon, men tycker att hanteringen från Northvolt hade kunnat skötas snyggare.
– Ja, om vi fått veta vad de planerat så hade vi kunnat agera i tid. Även efter att de sagt upp vårt avtal ville de dessutom utöka vårt åtagande där.
Vad tänker du om det?
– Ja, det är ju inte så snällt, eller vad man ska säga. Det är ju inte så professionellt.
Resten av 2023 och början av 2024 försökte Niklas och hans kollegor parera tappet, men det gick inte. Den 20 maj förra året beviljades de en rekonstruktion – och sex månader senare var konkursen ett faktum.
Då hade personalstyrkan minskat till cirka 45 personer, och lokalerna halverats.
– Det fanns goda förhoppningar om att rekonstruktionen skulle lyckas, men det gick aldrig att få tillbaka ordningen eller strukturen. Skeppet blev för skakigt. Det var för stora vågor, säger Niklas som säger att det har varit tufft att säga upp så många anställda.
– Det har varit många beslut att ta. Från 120 till 65 och så ytterligare minskningar. Det är ju personer som jag lärt känna och skapat relationer till.
Konkursen har dock inte betytt slutet för Niklas resa med Tidema. Tillsammans med investmentbolaget Ackra Invest, som ägs av Skellefteå Kraft och Region Västerbotten, har han köpt konkursboet. Niklas äger 55 procent och Ackra resterande 45.
– Det fanns andra potentiella delägare som också visade intresse under rekonstruktionen, men jag personligen tycker att Ackra var det bästa alternativet för mig, personalen och långsiktigheten, säger Niklas.
Hur tänker du kring leverantörsskulderna som skrivits av i och med konkursen?
– Det känns riktigt jäkla trist. Det blev fel och jag har bett om ursäkt för det, dels i ett brev och dels personligen till många av dem.
I det nya bolaget har Niklas fortsatt att använda flera av de leverantörer som förlorade pengar i konkursen.
– Jag har försökt vara så ärlig och transparent som möjligt, och försökt hantera det på ett sätt som jag skulle vilja att andra agerade mot mig.
Det nystartade Tidema Skellefteå AB tog över verksamheten från konkursboet vid årsskiftet. Bolaget hade då 28 anställda, varav 20 har fått fortsätta vid nystarten.
– Jag hade gärna tagit med alla, men det gäller att se hur verkligheten ser ut och börja om på nytt.
I slutet av året hoppas Niklas att de kan vara cirka 30 anställda, men inte mer än så. Med sina nya erfarenheter vill han växa stegvis.
– Det får inte gå för snabbt framåt. Jag vill hellre att vi går trappsteg, än åker raket. Så att vi efter varje satsning kan plana ut, utvärdera och satsa på nytt därifrån, säger Niklas som trots motgångarna försöker ha en positiv syn på tillvaron.
– Det har varit jobbigt, och jag har haft mina stunder där jag legat och funderat. Men jag är mer av den här personligheten att man ska “he sig ut”. Man ska he sig till jobbet och försöka tänka positivt.
Att ge upp har aldrig varit ett alternativ.
– Kommer jag till en vägg så vänder jag mig 90 grader och så fortsätter jag, säger Niklas.