Efter konkursen – nu gör sig Northvolt av med fler bolag

Det skulle bli Sveriges största återvinningsanläggning och en viktig del av Northvolts gröna strategi.
Nu säljs återvinningsanläggningen Revolt istället.
Det framgår av dokument från en domstol i Texas.

Northvolt, Northvolt Ett i Skellefteå. Bilder tagna utanför grindarna samma dag som Peter Carlsson avgått som vd. 20241122.

Northvolt, Northvolt Ett i Skellefteå. Bilder tagna utanför grindarna samma dag som Peter Carlsson avgått som vd. 20241122.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2024-11-28 13:00

Revolt startade i slutet av 2019 och syftet var att återvinna råvaror ur uttjänta bilbatterier. En halv miljard skulle investeras och 25 000 ton gamla bilbatterier per år återvinnas. Northvolt sökte, och fick, bidrag på nästan 160 miljoner kronor från Naturvårdsverket.

Men knappt hann projektet starta innan Northvolt tillkännagav en gigantisk utbyggnad; återvinningsanläggningen skulle bli fem gånger större än vad som ursprungligen var tänkt - och kunna ta hand om både externt material och defekta celler från den egna batterifabriken.

Men precis som själva batterifabriken, blev även återvinningen försenad. Först i slutet av förra året stod byggnaden klar och i somras började testkörningarna. Då var kostnaderna uppe i en miljard kronor, dubbelt så mycket som beräknat.

undefined
Revolt Ett

Mycket av det återvunna materialet var tänkt att användas vid katodtillverkning, en verksamhet som Northvolt la i malpåse i samband med sin strategiska översyn och nedläggningen av Upstream i höstas. Och nu står det alltså klart att återvinningsanläggningen ska säljas. Det framgår av dokument som Northvolt lämnat in till den domstol i Texas, USA, som hanterar deras ansökan om konkursskydd enligt Chapter 11. Även den polska fabriken Dwa ska avyttras.

– Vår strategiska översyn syftar till ett tydligare fokus på kärnverksamheten samt att sänka våra kostnader. I linje med detta undersöker vi olika möjligheter för affärsområdet Materials, där återvinningsverksamheten (Revolt) och tillverkning av aktivt material ingår. Det kan handla om partnerskap eller avyttring av verksamheten., skriver Matti Kataja, Northvolts kommunikationschef för Norden, i ett mejl till Norran.

Enligt bolagets senaste årsredovisning gick Northvolt Revolt AB med en förlust på drygt 250 miljoner kronor och de obetalda räkningar som landat hos Kronofogden uppgår idag till 29 miljoner. Tanken var att intäkterna skulle komma under 2024, när produktionen kommit igång. Men frågan är om verksamheten någonsin har kommit igång. Flera källor som Norran talat med har berättat om problem med maskiner och att endast små kvantiteter har kunnat tas om hand i den egna återvinningen.

undefined
Matti Kataja, kommunikationschef för Northvolt i Norden. Skellefteå 20240917.

Northvolt kommenterar inte Norrans uppgifter om produktionsproblemen hos Revolt, men skriver i ett mejl att tanken fortfarande är att använda återvunnet material i sina battericeller.

– Även om vi i framtiden inte har en fullt egenägd återvinningsproduktion kan vi ändå använda återvunnet material i våra celler. Det validerade materialet från Revolt håller extremt hög renhetsgrad och är minst lika bra som jungfruligt material.

Först lades Upstream ner, nu ska Revolt säljas. Om företaget överlever, kommer det att vara utan den cirkulära tanken som var grunden i "världens grönaste batteri"?

– Den cirkulära tanken och ambitionen finns fortfarande kvar inom Northvolt. Att tillverka battericeller med 100 procent fossilfri energi är ett centralt mål även framöver. Då en stor del av en battericells koldioxidavtryck ligger i värdekedjan, är vi fast beslutna att behålla kontrollen över vår värdekedja och vi fortsätter driva på för lokala etableringar av leverantörer, samt ställer stränga krav på CO2-utsläpp och återvunnet innehåll. Vi ställer även krav på användning av i förväg godkända underleverantörer. Även vi fullskalig produktion med externt aktivt material ligger våra battericellers koldioxidavtryck långt under snittet för vår industri.

Hur många anställda kan påverkas av en försäljning?

– Revolt har omkring 300 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!