Under somrarna brukar Region Västerbotten ta in så kallad servicepersonal för att avlasta den ordinarie personalen. För en vecka sedan kunde Norran avslöja att avdelningschefen vid akuten i Skellefteå tidigare anställt sitt eget barn till en sådan tjänst. När samma lösning tycktes aktuell även denna sommar, väckte den kritik bland personal och några kontaktade Norran.
Ferenc Sari, verksamhetschef, svarade då att även han nåtts av kritik, och att avdelningschefen själv när hon möttes den initierade granskning av frågan.
Camilla Andersson, närsjukvårdschef för Skellefteå, säger nu att ”samtliga inblandade inser att ärendet har hanterats på ett felaktigt sätt vilket man beklagar”.
– På ett möte för avdelningschefer i förra veckan tydliggjorde vi vad lagen kräver. Vi kommer också att se över de nuvarande rutinerna för att säkerställa att det inte upprepas, vi ser att chefernas kunskap om rekrytering och jäv behöver stärkas.
Hon fortsätter:
– Självklart får det inte bli så att familjemedlemmar är diskvalificerade från att söka jobb.
När kan det vara okej att söka ett jobb där en familjemedlem är din chef?
– Om en helt annan chef handlägger ärendet, sköter alltifrån intervjuer och referenstagning, i en så transparent process som möjligt, säger Camilla Andersson.
Men är det ens lämpligt att ha en familjemedlem som chef?
– Vi vill ju helst undvika det helt, men om situationen uppstår måste det finnas en plan för att hantera den, säger hon.
Kia Ronnhed, HR-direktör vid regionen, fick information om det som hänt vid akuten för en vecka sedan.
– Vi har rekryteringsrutiner, de ska följas såväl vid tidsbegränsade jobb som vid ordinarie anställningar. Nu behöver vi uppenbarligen ytterligare förtydliga vad som gäller. Här ska inte råda minsta tvekan, säger hon.
Därför påbörjas nu ett arbete där HR-avdelningen ser över nuvarande rutiner.
När Norran ställde frågan hur rekryteringen av barn skulle lösas till sommaren, svarade verksamhetschef Ferenc Sari att det kanske fick bli han som anställde istället.
Om en chef sköter rekryteringen, och när den är klar lämnar över åt en annan chef. Har man undvikit ärendet då?
– Nej, då undviker man inte ärendet, då gör man ju bara lite annorlunda med pappren, säger Kia Ronnhed.