Det är åklagare Marie Andersson som väckt åtal mot mannen, som är i 50-årsåldern och bosatt i Skelleftetrakten.
Brottsmisstanken uppstod sedan det i höstas gjordes en polisanmälan om ett misstänkt bedrägeri mot ett teknikföretag i Italien.
– Polisanmälan gjordes inte ens av företaget i Italien utan av ett företag i Göteborg. När detta företag skickade påminnelser om att teknikföretaget i Italien skulle betala nästan en halv miljon kronor så blev svaret att dessa pengar redan hade skickats till Göteborgsföretaget, berättar Marie Andersson.
När ansvariga på företaget i Göteborg började titta närmare på den faktura som skickats från Italien så visade sig att det var delvis ett felaktigt kontonummer i betalningsfakturan.
– Någon har alltså lyckats gå in och ändrat i fakturan, flyttat om några siffror och så var bedrägeriet genomfört i och med att nästan en halv miljon kronor skickades till ett annat bankkonto. Det här är en typ av kapning av mejl och betalningsfakturor som blir allt vanligare. Det finns flera liknande brottsutredningar bland annat med koppling till Västerbotten, säger Marie Andersson.
Det var alltså den 50-årige mannen som bor i Skelleftetrakten som fick pengarna överförda till sitt bankkonto.
Utifrån hur mannen därefter har hanterat pengarna så bedömer åklagaren att han gjort sig skyldig till grovt penningtvättsbrott.
– Han har upplåtit sitt bankkonto för att motta drygt 490 000 kronor, pengar som kommer från ett bedrägeri riktat mot ett företag i Italien. Han har därefter fört över en större summa av pengarna till andra personers konton. Han har även tagit ut 83 000 kronor i kontanter samt använt 187 000 för att betala av egna skulder, sammanfattar Marie Andersson.
Varför bedömer du det här som ett grovt penningtvättsbrott?
– Brottet är grovt eftersom det handlar om betydande värden, nästan en halv miljoner kronor. Han har genom att på olika sätt hanterat stora summor pengar försökt att dölja att pengarna kommer från brottslig verksamhet, eller så har han främjat att någon annat kunnat tillgodogöra sig pengarna. Det här har pågått mellan den 2 augusti och den 1 oktober i fjol.
50-åringen är inte åtalad för inblandning i bedrägeriet mot det italienska företaget.
Är det brottsligt att få in stora summor pengar på sitt konto, vad borde han ha gjort?
– Jag vill inte föregripa den rättsliga prövningen i tingsrätten. Men eftersom jag väckt åtal så anser jag ju att han har agerat brottsligt. Jag menar att han skulle ha tagit kontakt med banken när han såg att dessa pengar kommit in på hans bankkonto samt tagit reda på varifrån pengarna kom, svarar Marie Andersson.
Frågan är då: varför gjorde inte 50-åringen det som åklagaren anser vara det mest rimliga agerandet när det plötsligt fanns nästan en halv miljoner kronor på kontot?
I förhör förnekar mannen brott:
– Jag läste en artikel där Filip Hammar berättade hur man tjänade pengar på bitcoin. Jag följde instruktionerna och startade ett konto. När jag en morgon skulle betala mina räkningar så hade jag fått in en stor summa pengar på kontot.
– Då jag får in mina vinster från Lotto, Postkodlotteriet och bitcoin på bankkontot så tänkte jag direkt att det måste vara vinst från något av detta. Jag var helt övertygad om att det var mina egna pengar, tillägger han.