Korridorerna sjuder av liv. Nyfikna, pirriga, förväntansfulla blickar – en hel värld av nya intryck.
Det var länge sedan det var så här livat på Kanalskolan, grundskolan i centrum som stängdes år 2020. Då, för tre år sedan, fick eleverna flytta till nybyggda Floraskolan på Morön. Sedan dess har lokalerna använts av kommunen för lite olika ändamål.
Men förra hösten bestämde skolpolitikerna att ge nytt liv åt den historiska funkisbyggnaden från 1935. Nu har den gjorts om till en gymnasieskola – och efter långa förberedelser kunde ettorna äntligen välkomnas på måndagen.
För Selma Lundmark och Alice Gustafsson i klass EK1C blev det ett speciellt återseende. De gick på skolan redan i årskurs 6 och tycker att mycket är sig likt.
– Jag hade nog aldrig trott att jag skulle komma tillbaka hit på gymnasiet, säger Alice och skrattar.
– Precis, det känns inte riktigt som en skola för gymnasieelever. Men det kanske är en vanesak, tillägger Selma.
Under dagen fick ettorna bekanta sig med lokalerna och de nya klasserna. Årskurs 2 och 3 börjar först på onsdag. Totalt blir det runt 350 elever på skolan, alltså betydligt färre än på Anderstorps- och Baldergymnasiet.
– Det känns lite konstigt att gå på en skola med så få elever. Dessutom känns det som att nästan alla går ekonomi. Men det blir nog bättre senare när alla elever är på plats, säger Nour Aldin Almousa, som går i samma klass som Selma Lundmark och Alice Gustafsson.
Som ett led i omvandlingen av Kanalskolan byggs skolköket just nu ut. Detta arbete väntas inte vara klart förrän efter höstlovet och till en början levereras maten därför från Anderstorpsgymnasiet.
– Den stora skillnaden är att det bara blir två rätter per dag i stället för fyra till fem rätter som på de andra skolorna. Vi har skapat en provisorisk matsal i gamla elevcaféterian och gjort så att man kan äta i några av klassrummen, säger Daniel Hällgren, enhetschef kost på Skellefteå kommun.
För Selma Lundmark, Alice Gustafsson och Nour Aldin Almousa väntar nu tre spännande och lärorika år. De är allihopa överens om vad som ska bli roligast:
– Det känns kul att få lära känna nya människor som delar samma intressen som en själv. Och att få fördjupa sig i allt som ingår i ekonomiprogrammet, säger de.