Explosionen inträffade i november ifjol på Rönnskärsverken i Skelleftehamn. En man skadades svårt när han som en del i sitt arbete skulle ta prover på tappad slagg från en av ugnarna. När slaggen tappades upp i en skänk som stått utomhus uppstod en ångreaktion som gjorde att den glödheta slaggen spred sig och mannen fick den på händerna, underarmarna och låren.
Ett stort räddningspådrag från flera orter larmades till platsen, räddningspersonal säkerställde byggnaden och mannen fördes till sjukhus med tredje gradens brännskador. Han var sjukskriven i cirka två månader.
En förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada inleddes, och nu åläggs bolaget Boliden Mineral AB till 300 000 kronor i företagsbot. Domen motiveras med att bolaget från en tidigare händelse hade kunskap om att det kan uppstå ångreaktioner när kalla skänkar används, eftersom det kan finnas innesluten fukt eller is i dem. Vissa förebyggande åtgärder sattes in efter den tidigare händelsen, men enligt domen genomförde skyddsansvarig inte en tillräcklig riskinventering och riskbedömning. Arbetstagarna borde ha haft E-klassade skyddskläder och skänkarna borde ha förvarats på ett säkrare sätt enligt domen.
Ann Lundholm är kommunikationschef på Boliden Rönnskär.
Enligt domen har inte de åtgärder som sattes in efter tidigare händelse varit tillräckliga. Hur arbetar ni med säkerheten på Rönnskär?
– Vi har fortsatt det påbörjade arbetet med att stärka upp säkerheten och kontrollerar nu skänkarna i flera steg. Vi har även uppgraderat arbetstagarnas skyddsutrustning till E-klass. Vi lär av våra misstag, säger Ann Lundholm, och tillägger att de åtgärder som bolaget nu har gjort är tillräckliga enligt Arbetsmiljöverket.
Fakta
Enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) ska en arbetsgivare vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.
Anmälningarna kommer oftast in från polisen då en olycka har hänt och de kallats till platsen.
Arbetsgivaren är också skyldig att anmäla en olycka till Arbetsmiljöverket, som i sin tur kan göra en polisanmälan. Först utreds vem eller vilka som haft ett skyddsansvar enligt arbetsmiljölagen.
Åklagaren måste bevisa vilka brister i arbetsmiljöarbetet som orsakat olyckshändelsen. Här ställer domstolarna höga krav.
Källa: Åklagarmyndigheten