Efter det ett år sena beskedet – kommunen helomvänder

Ett år efter att Leo Derblom, 17, gör en medicinsk undersökning får han höra att han inte kan fullfölja sin utbildning på fordonsprogrammet: ”Jag blev bara helt stum. Det kom som en chock.” Nu backar kommunen och väljer att anpassa lokalerna.

Leo Derblom kan bli tvungen att avbryta sina studier på fordonsprogrammet på Anderstorps gymnasium.

Leo Derblom kan bli tvungen att avbryta sina studier på fordonsprogrammet på Anderstorps gymnasium.

Foto: Privat

Skellefteå2024-06-28 05:00

Nyheten i korthet

  • Leo Derblom, 17, riskerar att tvingas avbryta sina studier på Anderstorps gymnasium på grund av hans astma.
  • Han informerades om detta ett år efter att ha genomgått en medicinsk undersökning och samma dag som han avslutade sitt första år.
  • Skolan har genomfört lungtester på elever på grund av potentiellt skadliga ämnen i fordonsprogrammets arbetsmiljö.

I mitten av juni rapporterade Norran om eleven Emil Khilgren vars lungtest fallit mellan stolarna och som, efter två års studier, kan bli tvungen att avbryta sin utbildning på Anderstorps gymnasium.

Det visade sig att Emil Khilgren inte är ensam om att ha fått ett omskakande besked dagen innan sommarlovet. Leo Derblom, som skulle börja sitt andra år på skolan efter sommaren, fick också höra att han inte skulle kunna gå klart programmet han valt.

undefined
Leo Derblom kan bli tvungen att avbryta sina studier på fordonsprogrammet på Anderstorps gymnasium.

– Jag hade sett fram emot att få gå på sommarlov och slippa tänka på skolan ett tag, säger han.

Det hela handlar om ett lungtest, spirometri, som eleverna fick genomföra i början av läsåret. Detta eftersom vissa ämnen som finns i miljön som fordonseleverna vistas i kan vara skadliga för personer som har nedsatt lungfunktion. Leo Derblom har astma, och när han fick resultatet från sitt test fick han höra att han inte skulle kunna välja inriktningarna lackering eller karosseri. Men eftersom han vetat sedan han var liten att det var personbilsmekaniker han ville gå var det inget som ställde till det för honom. 

– Att gå personbil skulle gå hur fint som helst sa de, säger han.

När han och en klasskompis blev inkallade till ett klassrum för ett möte på avslutningsdagen kom beskedet alltså som en chock. 

– Vi fick bara veta att vi inte kunde fortsätta. De sa att vi antingen kunde välja ett annat program till nästa år, och gå med de som är ett år yngre. Eller att vi skulle kunna fortsätta ha vanliga ämnen med klassen, men inte vara med i verkstaden, vilket skulle innebära att jag inte alls får bli det jag vill bli. Jag vill bli mekaniker.

Leo Derblom säger att han inte fick information om vad som ändrats från första beskedet, där han fick höra att han skulle kunna fullfölja sina studier, till att nu behöva avbryta.

undefined
Leo Derblom har alltid vetat att han vill bli bilmekaniker. Bilden är en genrebild.

Isocyanater är kemikalier som kan orsaka irritation på slemhinnorna vid inandning. Det finns i en viss sorts lim och färg som används i verkstäderna på Anderstorps gymnasium. Kravet på att vara medicinskt godkänd för att få gå på vissa program var inte något som Leo Derblom var medveten om när han ansökte till utbildningen.

– Jag hade ingen aning om att det skulle vara ett problem att jobba som mekaniker för att man har astma. Så det var nyheter. Jag har inte heller upplevt att min astma förvärrats i skolmiljön, säger han.

 – Jag tycker att det är självklart att man ska göra testerna innan man börjar, så att man kan få veta redan då om man kan slutföra utbildningen eller inte, säger han.

Trots att Leo Derblom inte är myndig hade inte vårdnadshavarna meddelats om, eller blivit inbjudna till, mötet där han fick sitt besked. Så var även fallet för tidigare nämnda Emil Khilgren. När Norran pratade med honom om det berättade han att han fick höra att de hade kollat i fel mapp, och alltså trott att han var äldre än han var. 

– Men de hade full koll på vilka vi var, säger Leo Derblom.

Hans mamma, Katharina Derblom, reagerade på att hon som vårdnadshavare inte fick någon information förrän efter mötet.

– Jag vet att det är hans passion och stora intresse i livet, han jobbar med det dygnet runt. Jag kan bara tänka mig hur det är att få det beskedet samma dag som han går på sommarlov. Som förälder hade jag velat vara med. Man vill kunna fånga upp sin ungdom efter ett sånt besked, säger hon.

Nu har kommunen gjort mätningar i skolans verkstäder och givit besked om att eleverna som drabbas trots allt kommer att få gå kvar på sitt program om så önskas.

– Man har tittat på lokalerna och hittat ett sätt att göra ett speciellt, avskärmat rum. På det sättet kan eleverna med astma fortsätta men ändå undvika isocyanaterna, säger Birgitta Lindström som är biträdande gymnasiechef vid Skellefteå kommun.

– Vi försöker göra det så bra som möjligt för eleverna. De vill gå klart gymnasiet med sina klasser. Baksidan är att de inte kommer kunna jobba i en fordonsverkstad i framtiden. Men nu är det upp till dem själva om de vill fortsätta sina inriktningar eller byta, säger hon.

De berörda eleverna har blivit informerade om att skolmiljön kommer att anpassas. Ett alternativ som eleverna också ska ta ställning till är ifall de vill fokusera på kurser inom reservdelar för att ha det som en alternativ yrkesutgång, vilket innebär mindre kontakt med isocyanater.

Birgitta Lindström säger att man nu också väljer att förtydliga för nya sökande att lungtester kommer att genomföras i början av utbildningen.

– Vi har tänkt att förtydliga det här genom att de får sätta en bock i en ruta när de ansöker för att medvetandegöra de sökande om att de inte kan gå alla programmets inriktningar med astma. På det sättet kan vi bespara de som ansöker att påbörja utbildningen och i efterhand få reda på att de inte kan arbeta i en sådan miljö

– Även fast vi anpassar lokalerna så borde inte personer med astma gå fordonsprogrammet. Det är meningen att man ska kunna ta del av allt i utbildningen. Vi förtydligar det här med en bock i en ruta också för att betona att du kanske borde söka något annat om du har nedsatt lungkapacitet. Det är dumt att utbilda sig till något som blir en risk senare i yrkeslivet, säger Birgitta Lindström. 

Hur kommer det sig att ni ändrade er efter det första beskedet?

– Första tanken var att eleverna inte kan gå kvar. Och det var en brist att det fick det beskedet så sent som på avslutningsdagen. Vi förstår att eleverna gärna vill gå kvar men samtidigt kan vi inte fortsätta utsätta dem för en riskmiljö. Därför väljer vi nu att anpassa lokalerna, säger Birgitta Lindström.

Kommunen väntar fortfarande på svar från mätningarna från skolans verkstäder, men enligt Birgitta Lindström kommer svaret på proverna inte att påverka huruvida eleverna får gå kvar eller inte. Lokalerna kommer att renoveras under sommaren och planen är att de ska stå klara när eleverna börjar till hösten.

Birgitta Lindström tror att missförstånden och den bristande kommunikationen är ett resultat av personalbyten på skolan.

För Leo Derblom innebär det att han nu kommer att kunna fortsätta i klassen han börjat i och på inriktningen han valt. Vilket var det han allra helst ville. 

– Man har lärt känna massa människor och jag vill slutföra min utbildning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!