Efter beskedet – det här gäller: ”Använd sunt förnuft”

Problemen i fjärrvärmenätet blev inte så omfattande som befarat – och Skellefteborna behöver inte vara oroliga för nya fjärrvärmeproblem i helgen. Samtidigt bör man ”använda sunt förnuft” i förbrukningen av värme och varmvatten, säger Elin Ala, pressansvarig vid Skellefteå Kraft.

Fjärrvärmenätet är tillbaka i normalt läge, meddelade Skellefteå Kraft på lördagsförmiddagen.

Fjärrvärmenätet är tillbaka i normalt läge, meddelade Skellefteå Kraft på lördagsförmiddagen.

Foto: Peter Krikortz

Skellefteå2024-01-06 12:10

Det var vid lunchtid på fredagen som Skellefteå Kraft gick ut med information om att fjärrvärmeverksamheten i Skellefteå stod i ett kritiskt läge. Anledningen var, enligt företaget, att den stränga kylan i kombination med uteblivna oljeleveranser skapade problem för de oljepannor som agerar som spetslast för att hålla tillräckligt höga temperaturer i fjärrvärmenätet.

Så här skrev bolaget i ett pressmeddelande:

”Skellefteå Kraft gör allt vi kan för att få tag i den olja som behövs för att fylla på där behovet är störst. Men från idag fredag kommer bränslebristen att få konsekvenser för en del av Skellefteå Krafts fjärrvärmekunder. Störst är risken i Skellefteå. De kunder som drabbas kommer först att märka att varmvattnet försvinner. Värmen i elementen minskar succesivt under omkring 2-3 timmar.”

Samtidigt uppmanades också Skelleftebor att dra ned på användningen av värme och vatten.

Beskedet innebar att flera aktörer vidtog olika krisåtgärder. Några exempel är fastighetsbolagen Skebo, som delade ut element till flera hyresgäster, och Heimstaden, som drog ner på ventilationen för att spara värme.

Även Skellefteå kommuns fastighetsavdelning vidtog åtgärder. Ventilationen stängdes av i alla kommunala fastigheter i centralorten med omnejd – det vill säga de fastigheter som påverkades av fjärrvärmeproblemen. Anledningen till åtgärden var att man var rädd för att ventilationssystemen skulle skadas om de stod på som vanligt.

– För att ventilationsaggregaten ska fungera behöver de värmas upp, annars riskerar de att frysa. Om ventilationen är i gång kommer det in kall luft och om aggregaten då inte kan värmas upp ordentligt kan de gå sönder. Det fanns risk för stora skador, sa Ralf Isaksson, chef för drift och städ inom Skellefteå kommun, till Norran på fredagseftermiddagen. (I vår liverapport kan du läsa mer om kommunens beslut att stänga av ventilationen)

undefined
Ralf Isaksson, chef för drift och städ inom Skellefteå kommun.

På fredagseftermiddagen meddelade Skellefteå Kraft att läget hade stabiliserats något. Anledningarna var att oljeleveranser hade börjat anlända och en ”en fin uppslutning av fjärrvärmenätets kunder”, som hade lyssnat på uppmaningen om att vara sparsam.

Strax innan klockan 10 på lördagsförmiddagen meddelade sedan Skellefteå Kraft att fjärrvärmeverksamheten var tillbaka i normalt läge.

– Nu känner vi att läget är så pass bra att vi inte längre har ett kritiskt läge i vår verksamhet, sa Ulf Hedqvist, affärsenhetschef värme på Skellefteå Kraft, i ett pressmeddelande.

Elin Ala, pressansvarig vid Skellefteå Kraft, säger att det är en kombination av flera saker som gör att läget inte längre är kritiskt.

– Vädret har blivit mildare. Vi har också fått in de oljeleveranser som behövs och leveranserna fortsätter, säger hon.

Hon säger också att det märks att kunderna var sparsamma med värme och varmvatten under de kritiska timmarna. Det har även gjort att olja inte behövts användas i samma utsträckning.

– Vi är oerhört tacksamma för hjälpen vi fick, både från små och stora kunder.

undefined
Elin Ala, pressekreterare på Skellefteå Kraft.

Som mest var ”något hundratal” utan fjärrvärme under ett tag på fredagen.

– Problemet blev aldrig så omfattande som vi hade befarat. Men det har varit ett intensivt arbete.

Fjärrvärmen ska nu fungera som vanligt.

– Om någon upplever problem ska man felanmäla till oss.

Kan vi känna oss trygga nu? Eller finns det risk för fortsatta fjärrvärmeproblem i helgen?

– I och med att det är tillbaka i normalt läge ska vi inte behöva vara oroliga. Även om det skulle bli lite kallare kan vi känna oss trygga, säger Elin Ala.

Behöver man fortfarande vara extra sparsam med värme och vatten?

– Det finns inga restriktioner, men man kan använda sunt förnuft. Man behöver kanske exempelvis inte fylla bubbelpoolen när det är minus 20.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!