Efter år av strider: Kommunen måste utreda Boströmsbäcken

Kommunen ska göra den stora utredningen om Boströmsbäckens avrinning. Det är nu bestämt efter år av strider.

Vid den stora översvämningen 2006 vattenfylldes källaren till Odenhuset.

Vid den stora översvämningen 2006 vattenfylldes källaren till Odenhuset.

Foto: Ulf Johansson, arkivbild.

Skellefteå2019-04-26 16:30
undefined
HSB-föreningen äger marken där Panterplatsen ligger och därmed anses de ansvara för kulverten som är nedgrävd under. Mynningen ses längs ner under betongen.

Boströmsbäcken i Skellefteå centrum drabbades av en stor översvämning i september 2006. Regnet var så häftigt att det har klassats som ett 30-årsregn, alltså att dess intensitet bara kommer att upprepas vart 30:e år i snitt.

Odenhuset och Missionskyrkan som ligger i svackan norr om Nygatan vattenfylldes och stora skador uppstod.

undefined
Så såg det ut vid den stora översvämningen.

Kan hända igen

Året efter översvämningen lät kommunen göra en undersökning. Man kom fram till att bäcken uppfyllde funktionskraven för så kallade 5-års och 10-årsregn, men inte mer.

Detta ansågs tillräckligt enligt dåvarande regler och inga åtgärder gjordes.

Men Missionsförsamlingen kände oro, och krävde att åtgärder ska göras.

Bollar till markägaren

Bygg- och miljönämnden tog upp frågan och beslöt att HSB:s bostadsrättsförening City ska ta ansvaret. De äger marken nedströms bron över Nygatan (gågatan). Där går bäcken i en kulvert, och HSB-föreningen ansågs ha ansvar för att deras kulvert kan ta undan allt vatten.

Bostadsrättsföreningen fick krav på sig att göra en grundlig utredning om bäckens vattenföring.

Bostadsrättsföreningen protesterade, och tyckte det var orimligt. De menade att kommunen borde vara ansvarig eftersom bäcken tar undan regn- och tövatten från stora områden som ligger uppströms. Därmed skulle bäcken fungera som en helt vanlig dagvattenanläggning.

Det påpekades att det är kommunen som tillåtit att allt större områden uppströms bebyggs och får asfalt, vilket gör att regnvatten inte kan rinna ner i marken.

Beslut upphävdes

Beslutet har överklagats i flera omgångar, och i februari 2019 gav mark- och miljödomstolen bostadsrättsföreningen rätt. Bygg- och miljönämndens gamla beslut upphävdes, och frågan bollades tillbaka.

På torsdagen togs ett nytt beslut i bygg- och miljönämnden. Den här gången bollar de ansvaret till kommunen själv, alltså samhällsbyggnadsnämnden. De ska nu bekosta den stora utredningen kring Boströmsbäckens kapacitet. De ska presentera fakta om högflöden, regnintensitet och hur mycket regn som kan komma från asfalterade ytor.

Utredningen ska vara gjord senast 31 augusti.

Ska också utreda

Men HSB-föreningen kommer inte undan ansvar helt: När samhällsbyggnads utredning är klar ska de göra ett tillägg, när de svarar på frågorna: Är kulverten tillräckligt stor? Vad ska göras om den inte visar sig vara tillräcklig?

Det ska vara klart senast årsskiftet.

Det är oklart vem som i slutänden måste betala eventuella ombyggnader.

undefined
Vid den stora översvämningen 2006 vattenfylldes källaren till Odenhuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!