Populär sushirestaurang får tillsägelse

En person larmade om matförgiftning efter att ha ätit på Sea Land Sushi Bar – då gjorde kommunen en oanmäld inspektion. Nu måste restaurangen med omedelbar verkan göra sig av med 25 kilo kött av okänt ursprung.

En oanmäld inspektion gjordes vid den populära centrumrestaurangen efter att en person anmält magsjukeförgiftning.

En oanmäld inspektion gjordes vid den populära centrumrestaurangen efter att en person anmält magsjukeförgiftning.

Foto: Kent Skibstad/NTB/TT

Skellefteå2022-10-17 19:00

Den oanmälda inspektionen genomfördes av Skellefteå kommun den tredje oktober, några dagar efter att en person anmält att hen blivit matförgiftad.

Anmälaren säger att hen blev illamående, fick magont och började kräkas. Hen säger sig också ha bevittnat hur personer i lokalen hanterade kött på ett ohygieniskt och okonventionellt sätt. Sea Land Sushibar klassas som en så kallad mellanrisk-verksamhet, vilket innebär att personalen inte har tillåtelse att hantera rått kött inom verksamheten.

När kommunens utsända inspekterade restaurangen hittades cirka 25 kilo lammkött. Köttet var förpackat i plastkassar som inte var helt stängda och låg i samma frys som andra livsmedel.

– Verksamheten har inte förutsättningar att hantera eller stycka kött. Eftersom köttet varken var uppmärkt eller spårbart bedömde vi att det utgjorde en eventuell säkerhetsrisk, säger miljöinspektör Elinor Lundmark.

Kökschefen Inna Tyshchenko förklarar för Norran att köttet var avsett för personalen och inte tänkt att serveras till gäster.

Denna förklaring stöds av att restaurangen saknar tillagningsmöjligheter i form av kokplattor eller stekbord. Lammkött finns inte heller på menyn.

– Köttet var där tillfälligt och min plan var att flytta det till min lägenhet senare. Min kompis kom med köttet, jag har ingen aning var han fick det ifrån och han hade inte heller något kvitto, säger Inna Tyshchenko och tillägger:

– Det var ett misstag, helt klart.

Efter inspektionen togs beslutet att restaurangen omedelbart måste göra sig av med allt rått kött. Man får däremot fortsätta att servera vissa varor med kyckling och nötkött, eftersom dessa är färdigförpackade och värmebehandlade.

– Inga brister har noterats i hantering av fisk och skaldjur, säger Elinor Lundmark.

Kommunen kommer att genomföra ännu en oanmäld inspektion på restaurangen i närtid.

FAKTA

En restaurang kan ha en av fyra olika risk-klassificeringar. Ju högre risk, desto större krav ställs på verksamheten.

1. Mycket låg risk. Exempel: Försäljning av torrvaror och frysvaror.

2. Låg risk. Exempel: Försäljning av kylda livsmedel, mjukglass och kulglass.

3. Mellanrisk. Exempel: Beredning och försäljning av smörgåsar, sushi eller uppvärmning av färdiglagad mat.

4. Hög risk. Exempel: Tillagning av maträtter där rått kött eller fågel ingår som råvara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!