Ända sedan varslet i höstas, har företrädare för Skellefteå kommun kritiserat regeringen för att ha låtit Skellefteå stå ensamma med efterdyningarna av Northvolts motgångar.
– Det har varit många samtal, men det har inte gett så mycket konkret, inga löften och inget egentligt ekonomiskt stöd, sa Lorents Burman (S) under gårdagen.
På frågan om det kommer att bli annorlunda den här gången, svarade ministern på onsdagens pressträff att kommun och region i grunden har egen kompetens att hantera problemen som uppstår.
– Men på grund av att det är så många människor som är påverkade så tycker jag att det är uppenbart att regeringen och staten också erbjuder möjlighet att hålla ihop detta, och vi kommer att återkomma om kring hur vi gör det på bästa sätt.
Kommunen och regionen har sedan i höstas flera gånger påpekat svårigheterna med att få utländsk kompetens att stanna kvar, utifrån de hårda regler som gäller för arbetstillstånd i Sverige. Dels att den som förlorar jobbet bara har tre månader på sig att hitta ett nytt jobb, men också att det jobb man får måste ha en lön på minst 28 480 kronor i månaden. Men svaret på frågan om att lätta på reglerna, var svävande.
– Vi kommer att återkomma vad gäller reglerna, de är som de är idag, det finns några undantag idag vad gäller 90 dagarna, men det är en fråga som min ministerkollega Johan Forssell kommer att återkomma till – om det finns anledning att ändra på reglerna, säger Ebba Busch.
Energi- och näringsministern sa också att det nu är viktigt att hålla produktionen igång tillsvidare.
– Vi behöver slåss för Northvolt och stötta att produktionen hålls igång och mitt budskap är tydligt till alla medarbetare som undrar vad som händer nu: Vi kan inte lova någonting men det finns gott hopp om ny ägare och regeringen gör allt vi kan för att möjliggöra det, säger Ebba Busch (KD).
Hur ska ni göra för att hitta en ny ägare?
– Det är inte jag som är konkursförvaltare, men regeringen står i direktkontakt med konkursförvaltaren Mikael Kubo och där han ser att vi kan hjälpa till så kommer vi att göra det, eller göra det med hjälp av andra aktörer som kan guida in i det svenska samhället.
Ministern är dock tydlig med att det är en europeisk ägare hon hoppas ska ta över och hon vill inte se något kinesiskt ägande för att rädda verksamheten.
– Det tror jag är väldigt farligt. I detta svåra säkerhetspolitiska läge handlar det om vårt oberoende, säger hon.
Hon säger samtidigt att det enligt regelverket för utländska investeringar i Sverige är Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som ska bedöma frågan – inte regeringen.
I stället efterlyser Ebba Busch nya former för EU-stöd till grön omställning och batteritillverkare i Europa:
– De pengar som EU har avsatt nu för batteritillverkning får inte bara gå till nystartade aktörer utan måste även kunna gå till att få redan etablerade aktörer att kunna flyga.