Norran berättade i höstas om samrådet när det kom in över 300 olika inlägg från allmänheten.
Det fanns i det läget fyra alternativ, nämligen Östra Leden, Tuvan, Sundgrundsleden samt ett kombialternativ där man följer Järnvägsleden, väg 372, under några kilometer och kombinerar Östra Leden/Tuvan.
Efter att översiktligt ha utrett alla fyra har nu Trafikverket landat i två fortsatta alternativ:
– Vi vill slopa alternativ väg 372 av flera skäl. Dels skulle det krävas mycket inlösen av mark, och dels skulle vinsten i restid vara sämst av de fyra alternativen.
Anledningen till att restiden försämras är att det skulle bli två komplexa planskilda korsningar när man åker in och ut på Järnvägsleden, och det är även de planskilda korsningarna som leder till det stora markbehovet.
Nästa alternativ som föreslås slopas är Sundgrundsleden. Det beror på att alternativet är dyrt att bygga, och det skulle bara bli måttligt med trafik som skulle nyttja förbifarten. Den samhällsekonomiska vinsten blir då för låg, eftersom kostnader sätts i relation till trafik.
Kvar blir då alternativen Östra Leden och Tuvan som Trafikverket vill utreda vidare.
Båda dessa anses uppfylla projektmålen bäst.
När det gäller Östra Leden så har de tekniska lösningarna tidigare ansetts svåra eftersom det ska ordnas en korsning mot Norrbotniabanan. Tidigare har det varit tänkt att denna skulle gå under järnvägen, men nu har det utretts ett alternativ som innebär en lång och hög bro över järnvägen. Denna lösning anses bra eftersom byggandet då blir billigare och att klimatpåverkan blir lägst.
Dokumentet "Samrådshandling - val av lokalisering" har på tisdagen lagts ut på trafikverkets hemsida och det ska skickas till länsstyrelsen och Skellefteå kommun för synpunkter.
– Vi har egentligen vår ståndpunkt klar, men måste lyssna med dessa parter en vända, säger projektledare Pia Törrö. När det gäller länsstyrelsen handlar det om eventuella förbud som de kan utfärda och när det gäller kommunen så handlar det om att vi ska samarbeta i den framtida planeringen.
– Men beslutet är Trafikverkets eget, tillägger hon.
De nämnda instanserna har nu en månad på sig att lämna sina synpunkter och parallellt med det fortsätter Trafikverket att utreda de två korridorer som är kvar.
– I maj hoppas jag att vi kan bestämma vilken korridor det blir, säger Pia Törrö.