Smygpremiär för nya asiatiska caféet

På lördag är det smygpremiär för det café som ska ta fenomenet Boba Tea till Skellefteå. ”Kul att ta hit någonting helt nytt”, säger grundaren och delägaren Jean Noël.

Norran har besökt Boba Sip and Chill som slår upp portarna på gågatan i samband med sin smygpremiär på lördag 13 juli.

Foto: Angelika Doverstål

Skellefteå2024-07-12 18:09

Efter sju månaders slit är det äntligen dags. På lördag öppnar vännerna Jean Noël och Scott Faint sitt asiatiska café som ska ta fenomenet Boba Tea, eller bubbelte som det också kallas, till Skellefteå. 

– Ända sedan vi lärde känna varandra 2018 har vi velat öppna någonting tillsammans. I januari ringde Jean mig och sa att Skellefteå börjar bli en riktigt stor stad med mycket nya människor från hela världen, och sa att vi borde öppna någonting här. Mjölkte är rätt stort utomlands och i södra Sverige, men finns inte i Norrland sedan tidigare, säger Scott Faint. 

– Det blir kul att ta någonting helt nytt till Skellefteå. När man ser sig omkring här är det alltid samma sak överallt, fyller Jean Noël i.

undefined
Jean Noël och Scott Faint är 24 respektive 22 år gamla. Sip & Chill Boba är deras första företag. ”Det har varit mycket att läsa på och lära sig”, säger Scott Faint.
undefined
Planen är att Jean Noël kommer att styra företaget på plats medan Scott Faint kommer assistera administrativt på distans eftersom han bor i Göteborg.

Förutom bubbelte kommer det även serveras ett iste som också innehåller pärlor, men en annan variant än de tapiokulor som används i det taiwanesiska mjölkteet. 

De har även inlett ett samarbete med ett lokalt bageri för att kunna erbjuda fika.

– När vi fått all utrustning på plats kommer vi även att köra lite mat i form av japanska våfflor och vietnamesiska mackor. För att hålla på det asiatiska temat, säger Scott Faint.

undefined
Isteet görs med ”popping pearls” vilket till utseendet påminner om tapiocapärlorna men som istället för att bestå av en kompakt deg är fyllda med saft och spricker när man biter i dem.

Det mesta som har behövts göra har vännerna gjort själva – från att bygga lokalen till att designa företagsloggan. Båda två arbetar heltid med annat, och de beskriver en stressig tillvaro där många nätter spenderats med att prata med asiatiska leverantörer.

– Det har varit många långa nätter för det är ju en viss tidsskillnad mot Asien där våra leverantörer finns, säger Scott Faint.

Fortfarande är inte all beställd utrustning på plats. Det har varit brist på containrar vilket försenat globala leveranser.

Därför planeras ett datum längre fram för en fullstor premiär, men eftersom att sommaren är kort i Norrland ville de passa på att introducera sitt koncept för skellefteborna redan nu.

– Vi ville inte missa sommarperioden. Det är ganska kallt här på vintern så det är mest människor ute på sommaren, säger Scott Faint. 

För att kunna fortsätta verksamheten även på vintern har duon redan början fundera på hur utbudet ska kunna utökas med varma drycker för att bättre matcha Skellefteås kalla vintrar.

– Men vi har ett par månader på oss att förbereda oss för vintern, säger Jean Noël. 

Trots att det rör sig om mat och dryck som har sitt ursprung i Asien vill vännerna gärna ge det en lokal prägel. 

– Vi har valt svenska smaker som blåbär och hallon. Längre fram hoppas vi att vi ska kunna få tag i hjortron för att göra vår egen hjortron-iste och mjölkte. För att få den där norrländska känslan, säger Scott Faint. 

undefined
Väggarna i köket håller på att täckas med figurer från olika animeserier. Jean Noël är ett stort fan av anime och det är hans sambo som målar bilderna.

Jean Noël är bosatt i Skellefteå sedan femton år tillbaka, och Scott Faint har även han varit skelleftebo under ett par år. 

De upplever att människor visat ett aktivt intresse för verksamheten.

– Många går förbi och pratar om att det är roligt att det här ska komma hit. Det har varit en drivkraft för oss att försöka få igång det så fort som möjligt, säger Scott Faint.

undefined
Jean Noël och Scott Faint lärde känna varandra 2018. Förutom Sip & Chill Boba delar de ett stort intresse för bilar.

Inför lördagens smygöppnande känner vännerna en viss nervositet eftersom det är deras första företag.

– Men vi har löst det hela vägen hit, så jag tror att vi kan lösa det på slutet också. Efter lördag tror jag att allt faller på plats, säger Jean Noël.

– Det ska bli kul att se vad folk tycker om smakerna och lokalen, säger Scott Faint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!