Dubbelt så många kvinnor sjukskrivna

Enligt en rapport från Försäkringskassan stod kvinnor för 73 procent av ökningen av sjukfall i psykisk ohälsa 2010–2015. Inom Skellefteå kommun är sjuktalen för kvinnor dubbelt så höga som hos männen.

Åsa Witkoski konstaterar att många våldsutsatta kvinnor finns bland de långtidssjukskrivna.

Åsa Witkoski konstaterar att många våldsutsatta kvinnor finns bland de långtidssjukskrivna.

Foto: Nationellt centrum för kvinnofrid

Skellefteå2018-11-16 06:15
undefined
Kvinnor är i betydligt högre grad sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar än män.

Så ser mönstret ut, inte bara här utan över hela riket. Och kvinnor har över tid också haft högre sjuktal.

En förklaring till att kvinnor sjukskrivs oftare för psykisk ohälsa kan vara att de i högre utsträckning än män arbetar inom så kallade kontaktyrken, som det finns gott om inom offentlig sektor. Cirka 80 procent av de anställda inom kommuner, landsting och regioner är kvinnor. Det handlar om arbete med människor inom exempelvis förskola, omsorg och vård.

Dessa yrken och verksamheter har generellt högre sjukfrånvaro än andra, enligt bland andra Sverige kommuner och landsting, SKL.

Lite kontroll

Att arbeta med människor ställer högre krav på att man själv mår bra och då spelar den psykosociala arbetsmiljön på arbetsplatsen stor roll.

Enligt en studie som gjorts av en forskare vid Stockholms universitet kan en kombination av hög press, låg belöning, lågt socialt stöd och organisatorisk orättvisa leda till sämre psykosocial arbetsmiljö. Exempelvis kan det handla om att beslut fattas över ens huvud och att man har lite kontroll över sin arbetstid, exempelvis schemaläggning.

Sjuktalen har också visat sig bero på arbetsplatsens storlek. På större arbetsplatser har man högre sjukfrånvaro, enligt en analys av Försäkringskassan. En teori är att arbetsrelationerna blir mer opersonliga och därför har de anställda lägre arbetstillfredsställelse och arbetsmotivation.

SKL tar även upp bristande jämställdhet i samhället i stort som en bidragande orsak, då kvinnor fortfarande utför en större del av arbetet i hemmet.

De pekar också på att man under de senaste årtiondena har jobbat mycket med att framför allt förbättra den fysiska arbetsmiljön, vilket mest gynnat män.

Skellefteå kommuns personalchef Joakim Lundin har en annan teori.

–Många kvinnor arbetar i verksamheter där man förväntar sig att man stannar hemma om man är sjuk. Det går inte att gå förkyld till ett jobb i omsorgen. Vi har diskuterat detta mycket i organisationen, säger han.

Våldsutsatta

Men kanske finns det annat som bidrar till kvinnors högre sjuktal. En studie som gjordes på ett sjukhus 2008 visade att närmare 24 procent av kvinnorna som arbetade där hade varit i eller var i en relation med en man som misshandlat dem fysiskt eller psykiskt eller begått övergrepp mot dem.

undefined
Åsa Witkoski konstaterar att många våldsutsatta kvinnor finns bland de långtidssjukskrivna.

Enligt Åsa Witkoski – verksamhetschef vid Kvinnofridsenheten vid Nationellt centrum för kvinnofrid, Uppsala universitet – gäller siffrorna generellt och förmodligen i alla yrkesgrupper.

– Jag tror inte vården är överrepresenterad men det blir mer tydligt där. Man blir en sämre hjälpare om man inte har fått stöd att bearbeta sina upplevelser. I ett vårdande yrke eller exempelvis som socionom eller förskollärare måste man vara stabil för att kunna hantera andras ångest och oro – och orka med det. Det är annat att arbeta i ett mer maskinellt yrke.

Lever man under press blir man skör.

Hon berättar att man har kunnat konstatera att det finns många våldsutsatta kvinnor bland de som är långtidssjukskrivna.

– Därför vill vi att sjukvården frågar om just våld. Man måste hitta kvinnan för att kunna erbjuda alternativ.

Ökad risk för ohälsa

Enligt henne visar studier att våld och misshandel påverkar välbefinnandet och kvinnor som utsätts bär på en oproportionerligt stor andel av psykisk ohälsa. Det kan handla om depression, posttraumatiskt stressyndrom, psykosomatiska symtom och alkoholmissbruk.

– Om man fått hjälp att bearbeta relationen så kan man bli en bra hjälpare för att man har erfarenheten. Men lever man under press blir man skör.

– Man kan få svårt att orka med allt på arbetsplatsen, blir trött och hängig och drar sig undan aktiviteter.

Jobbet en frizon

Enligt Åsa Witkoski förde Metoo med sig att arbetsgivarna började förstå sitt ansvar för de anställdas mående och att man som arbetsgivare måste hjälpa den utsatta personen och ta upp frågan om våld.

– Patienterna vi sjukskriver jobbar någonstans och arbetet är ofta en frizon för kvinnan – en plats där man får höra att man är värdefull.

– Som arbetsgivare finns det en tydlig gräns mellan hem och arbetsplats när det gäller påverkansmöjligheter, men som kollegor har vi ansvar att bry oss.

Fortfarande många sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa”Något är galet med samhället”Kostar nära miljarden i länetUtbildar chefer och ser över scheman
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!