Maryans passioner: Snowboard, unga och integration

Den 21 maj i år fick hon Passionspriset på Banked slalom evenemang vid riksgränsen. Dagen efter fick hon Västerbottens skidförbunds ledarstipendium på 1 500 kronor: ”Det var inget jag hade förväntat mig”, säger Marian Hashi.

Maryan Hashi jobbar just nu med sommaraktiviteter för barn och unga i Skellefteå. Till vintern blir det snowboardgrupper igen.

Maryan Hashi jobbar just nu med sommaraktiviteter för barn och unga i Skellefteå. Till vintern blir det snowboardgrupper igen.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2022-06-10 08:00

För 12 år sedan kom hon och hennes familj från Somalia till Skellefteå. Då hade hon varken stått på skidor eller testat snowboard. Men nu är snowboardåkning en av 27-åriga Marian Hashis största passion i livet. Hon brinner även för integration, något som ingår i hennes uppdrag som kultur- och fritidsguide vid kultur- och fritidskontoret, Skellefteå kommun. 

Det var 2018 som hennes eget intresse för snowboard vaknade. En av hennes kollegor frågade om hon ville testa och på den vägen är det. 

undefined
Maryan Hashi jobbar just nu med sommaraktiviteter för barn och unga i Skellefteå. Till vintern blir det snowboardgrupper igen.

– Jag har alltid velat testa nya saker, det är min inställning, säger hon. 

Hon duckar inte heller för att misslyckas, det ingår när man provar något nytt, menar hon och det är något som hon aktivt arbetar med när det gäller barn och unga. 

För i dag leder hon bland annat snowboardgrupper för deltagare från nio år och uppåt. De håller till på Vitberget i Skellefteå och Maryan säger att grupperna är populära och lockar många i olika åldrar. 

Hon jobbar i ett team tillsammans med Nabi Akbari, Tamana Osmani, Zakiyeh Kazemi, Fardin Nazari och Nahida Rosiqul. 

– Det har blivit fler och fler unga på kurserna och för mig personligen så handlar det mycket om frihet, att träffa ungdomar och att lära dem åka snowboard, främst unga utländska tjejer. Det här var möjligt att uppnå med mitt team jag tror inte jag skulle kunna klara det själv. Vi stöttar och uppmuntrar varandra, säger hon. 

Maryan säger också att det, förutom snowboardkurser, finns andra aktiviteter för barn och unga i Skellefteå och tillägger att Skellefteå har jättefina förutsättningar för vintersport och friluftsliv.

Hon nämner skidspår och barnbacke för nybörjare och barn, klättring, skridskor, padeltennis och tennis centralt på Vitberget dit barn och unga kan ta sig själva till fots, på cykel eller med buss. 

undefined
”Det här är hundraprocent rätt”, säger Maryan om sitt uppdrag som kultur- och fritidsguide.

Det är inte enbart snowboardkurser som Maryan leder och hon har gått ett flertal utbildningar för att hålla i olika typer av aktiviteter: 

X Klätterledarutbildning, steg 1 2019. 

X Snowboardledarutbildning, grund 2019. 

X Snowboardparkutbildning, grund 2022. 

X Utbildning i första hjälpen i friluftsliv 2019. 

X Utbildning i fallteknik och grundmotorik dels 2018, dels 2022.  

I dag kan cirka 50 ungdomar åka snowboard självständigt, cirka 20 har varit med på padeltennis och 20 har lärt sig att cykla. 

När det gäller snowboardkurserna så är de ett givet inslag även inför kommande säsong och Maryan har planer på att utveckla och bredda den verksamheten: 

– Vi ska fortsätta med snowboardkurser och min plan är att jag har tänkt styra upp det lite mer, selektera grupperna utifrån var deltagarna befinner sig i kunskap, förklarar hon. 

Hon säger också att ett mål är att rekrytera fler ungdomsledare som, i sin tur, ska locka fler unga att testa snowboard, främst de med utländsk bakgrund. 

– Jag vill att de ska hitta ett fritidsintresse som de gillar och jag vill öppna dörren för dem. 

Hon började själv åka snowboard för att hon tyckte det var kul, inte för att jobba med det. 

undefined
Den bräda som Maryan har tävlat med vid riksgränsen.

– Men nu tycker jag det bästa är när jag ser att de unga knäckt koden för hur man åker snowboard och hur glada de blir då. 

Priset som Maryan Hashi fick vid riksgränsen under eventet Riksgränsen Banked Slalom, handlar om hennes engagemang för att locka unga att testa snowboard. 

Hon hade själv anmält sitt intresse för att åka dit och för att hjälpa till med arrangemanget, men deltog även i tävlingen. 

Riksgränsen Banked Slalom vänder sig till alla snowboardåkare och sedan 2013 har den lockat fler och fler deltagare. Det handlar om att försöka omfamna snowboardandan och koppla samman det förflutna med framtiden. 

Den andra utmärkelsen, ungdomsledarstipendiet på 1 500 kronor, delades ut av Västerbottens skidförbund. 

Maryan säger också att flera personer bidragit till hennes kickstart inom snowboardvärlden, bland andra Isabella Aveling, Erik Sjölund och Robert Ylivainio. 

– En grej som jag skulle vilja uppnå i framtiden är att det ska bli mer integration i backarna och alla andra sporter här i Sverige och jag vill sprida och peppa ungdomar och barn att hitta sitt eget intresse. 

Hur ser framtiden ut för dig? 

– Jag skulle vilja resa mer och åka snowboard i olika länder, men jag kommer alltid att ha en del av mitt hjärta i Skellefteå. 

Hon brinner för snowboardåkning, unga och integration.
Hon brinner för snowboardåkning, unga och integration.
Utmärkelserna

Riksgränsen Banked slalom är ett evenemang som samlar den svenska snowboardscenen och blir en avslutning av säsongen. Vid evenemanget delades passionspriset delades ut till Maryan Hashi för hennes engagemang som ungdomsledare. 

Ungdomsledarstipendiet fick hon dagen efter. Ur motiveringen: ”… Med sin positiva inställning och sin ihärdiga närvaro i backen är Maryam verkligen en bidragande källa till att vi fått se snowboardåkningen börja blomma igen och fler hittar vår fantastiska sport … ” 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!