Bakgrunden är ett test som rör närvaroregistrering genom ansiktsigenkänning på elever som genomfördes under ganska kort tid på Anderstorpsgymnasiet hösten 2018.
– Det handlade om tre veckor med fullständigt godkännande av eleverna, säger Felicia Lundmark.
Datainspektionen menar att testet var olagligt mot bakgrund av GDPR och utfärdade 200 000 kronor i en så kallad sanktionsavgift. I ett delegationsbeslut överklagades beslutet till förvaltningsrätten av nämndsordförande Felicia Lundmark. Men förvaltningsrätten avslog överklagan och gav datainspektionen rätt.
För att få rätt att behandla känsliga personuppgifter krävs ett giltigt undantag. Gymnasienämnden och skolans tjänstepersoner menar att samtycke från eleverna och föräldrar är ett giltigt undantag, därför vill de ta saken vidare.
Nu har Felicia Lundmark tagit ett nytt delegationsbeslut. Det handlar om att överklaga förvaltningsrättens dom, där beslutet var att avstyrka överklagan. Nämndsordförande och skolans tjänstepersoner vill ta saken vidare till nästa instans, kammarrätten.
– Sveriges kommuner och regioner är med på banan och för oss så skulle det här med ansiktsigenkänning underlätta för våra medarbetare, säger förvaltningschef Anders Bergström och gymnasiechef Erik Burstrand tillägger att ansiktsigenkänning ska vara ett komplement, inte ersätta den muntliga kontakten mellan elever och lärare.