Det är varmt och en ligger doft av bivax inne i Handens hus på Nordanå. Kvällen började med att deltagarna fick knyta, både med en preparerad veke och med bomullsgarn som blir starten på grenljus och raka ljus. Golvet är täckt med papper för det droppas friskt från de varma ljusen, både på golv och på händer. Deltagarna står på rad när det dags för att doppa ljusen i den varma grytan. Pannan man doppar i står i ett vattenbad och när temperaturmätaren visar att massan är cirka 70 grader är det dags att börja stöpa. Massan är en blandning av cirka 70 procent stearin, 30 procent paraffin och lite bivax. Bivax ger ljusen glans.
– Det är jättebra att få vara här för att få tips och hjälp när man ska stöpa ljus, säger Anna Nordström, och ställer sig i kö och för att doppa ljusen.
Hantverk
Några genvägar finns inte, för ljusen ska doppas cirka 30 till 35 gånger i den varma ljusmassan.
–Är man för snabb och doppar ljusen innan de har svalnat lite så får ljusen porer. Eller att man doppar för länge, då smälter ljusen i grytan. Att stöpa ljus tar några timmar, men vi håller på tills vi är klara, säger Ulrika Hedlind Berggren ledare för kvällen.
Förr i tiden så gjorde man ljus av fett från nöt och gris.
Monica Eriksson testar att lägga ljuset mot kinden, för har det samma temperatur som huden så är det dags att doppa igen.