T2 Industriskola, som drivs av företaget T2 Training for skills, har sedan höstterminen 2023 ansvarat för de praktiska delarna i kommunens gymnasiala industri- och teknikprogram. De hade ett avtal som sträckte sig fram till 31 december 2026, men i slutet av oktober förra året meddelade kommunen att de avsåg att sluta köpa timmar av T2 från och med årsskiftet, vilket Norran tidigare rapporterat om.
Veckan innan julafton ändrade sig dock kommunen – och gav ett nytt förslag om samarbete som T2 först refuserade.
– Det handlar om kvalité och säkerhet. Vi måste kunna bemanna hela lokalen för att säkerställa att allt sker säkert, sa Maria Marklund, vd på T2, till Norran då.
Nu, några veckor in på det nya året, står det dock klart att parterna kommit överens om ett nytt upplägg. Det nya upplägget innebär att Skellefteå kommun till större del ska använda sig av egna lärare i undervisningen.
– Förut hade vi cirka tre heltider till detta uppdrag, nu är det nere på mindre än 80 procent av en heltidstjänst, menar Ida Holmström, T2 Industriskolas verksamhetschef.
Christer Westlund, gymnasieskolans avdelningschef, menar att förändringen gjorts för att de tittat på elevperspektivet och måste förhålla sig till skollagen.
– Vi har ett uppdrag från staten som reglerar vad det är vi ska leverera till eleverna, och att utbildningen är likvärdig oavsett var i landet man bor, säger han.
Något specifikt fel som T2 gjort kan han inte peka på.
– Nej, det finns inget sådant som de inte har skött. De är jätteduktiga på utbildningen av de här maskinerna, säger han.
Och det är inte för att det har blivit för dyrt?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det handlar om att dimensionera undervisningen utifrån elevantal och kurser.
Han menar att de gör förändringen för att utbildningarna ska bli ännu bättre, och som ett steg i att certifiera dessa inom Teknikcollege, en samverkansplattform som drivs av branschernas organisationer.
Branschen har ju uttryckt oro kring förändringarna ni genomför. Till exempel säger Kent Berglund på Teknikföretagen att det är beklagligt att ni “slår sönder ett mycket väl fungerande arbetssätt”. Vad säger du om det?
– Det är klart att det kan ha fungerat ur ett branschperspektiv, men det har inte fungerat ur ett skollagsperspektiv.
Christer menar att utbildningen inte bara är till för tiden direkt efter gymnasiet, utan för att göra eleven redo för hela livet, inkluderat eventuella framtida byten av yrkesbana.
– Det går inte att jämföra de gymnasiala utbildningarna med till exempel en yrkeshögskoleutbildning. I en sådan utbildning ska man vara otroligt branschinriktad, men vi måste tänka bredare än så, säger han.
Att anlita T2 togs som ett nämndsbeslut, men att minska uppdraget var ett rektorsbeslut. Vad tänker du kring det?
– Det är så det fungerar. Nämnden beslutar om inriktningar på program, liksom beslut om inköp som överskrider vissa gränsbelopp. Genomförandet av tjänstetillsättning för undervisningen styrs och leds av rektor. Det betyder att rektor fattar beslut om antal lärare, när det behövs fler och när det behövs färre, säger Christer som inte är rädd för att kvalitén på undervisningen ska bli sämre.
– Absolut inte, jag tänker snarare bättre.
På T2 tycker vd Maria Marklund inte att “skollagsperspektivet” är godtagbart som grund för de förändringar som gjorts. Hon menar att de följer skollagen.
– Det här är mer av en tolkningsfråga enligt oss, säger Maria.
Är era lärare behöriga gymnasielärare?
– Nej, de är inte behöriga för att ha till exempel matte, svenska och engelska, men det är inte heller det som är syftet. Vi är instruktörer i praktiska delar och där har lärarna lång arbetslivserfarenhet som gör dem behöriga för just det.
Maria har framfört stark kritik mot Skellefteå kommun i flera kanaler: på Linkedin, i media och nu senast från Alvargalans scen som en del i det tacktal hon höll efter att T2 vunnit pris som Årets Arbetsgivare (se video ovan).
– Jag tycker att det är olyckligt hur det blivit. Vi vill det bästa för ungdomarna och att utbildningen ska vara så bra som möjligt. Jag reagerar starkt mot att Skellefteå kommun inte verkar vilja hitta goda samarbeten, säger hon.
Hon är dock förhoppningsfull inför framtiden, trots allt.
– Jag hoppas fortfarande att det här ska ändras, och att vi ska ha ett fantastiskt samarbete framåt. Ensam är inte stark, säger hon.