Granskning: Så gick det till när modulhuset fick byggas

Räddningstjänsten gör nu en utredning om modulhuset som totalförstördes i en häftig brand. "Om vi kommit några minuter senare hade vi kunnat stå inför en av Sveriges värsta dödsbränder efter diskoteksbranden i Göteborg”, tror brandingenjör Sebastian Fjaestad.

Till vänster: Bilden togs 03.50, det var tio minuter efter att någon hade ringt till SOS och tre minuter efter att räddningstjänsten kommit. Branden hade startat i en lägenhet på bottenplan (där det står en stege med reflexer på) men ändå är det fullt utvecklad brand på vinden.Till höger: Klockan 04:00, tjugo minuter efter SOS-larmet. Uppbrytning av dörrar och evakuering pågår.

Till vänster: Bilden togs 03.50, det var tio minuter efter att någon hade ringt till SOS och tre minuter efter att räddningstjänsten kommit. Branden hade startat i en lägenhet på bottenplan (där det står en stege med reflexer på) men ändå är det fullt utvecklad brand på vinden.Till höger: Klockan 04:00, tjugo minuter efter SOS-larmet. Uppbrytning av dörrar och evakuering pågår.

Foto: Räddningstjänsten

Skellefteå2024-10-06 17:00

Sebastian var brandingenjören som hade gett synpunkter när bolaget North Home fick bygglov. Nu var han den första insatsledare som kom till brandplatsen. Det var söndag den 15 september klockan 03:40.

– Scenariot hade jag sett framför mig när jag var med i första slutsamrådet och informerade om bristerna. Men nu hände det i alla fall – en mardröm som blev verklighet. Det blev väldigt känslosamt att se allt hända.

– Jag blev förvånad, för en brand i stan ska inte vara så utvecklad när vi kommer dit. Vi var där några minuter efter larmet till SOS och i stort sett hela byggnaden stod i lågor, fortsätter han.

Redan då misstänkte Sebastian Fjaestad att de synpunkter han hade gett inte hade följts.

Räddningstjänsten gör alltid en olycksutredning när bränder haft ett ovanligt eller olyckligt förlopp, så att man ska lära av erfarenheten. Branden hos North Home är ett sådant exempel. 

Två brandingenjörer, dock inte Sebastian själv, har börjat utreda. En bra vägledning har man i den byggnad som blev kvar, den är ju gjord på samma vis. Därför ska det nu granskas om alla krav utfördes, eller om det förekom byggfusk. 

Brandskydd regleras av boverket och plan- och bygglagen. Det är avdelningen för bygglov som ska övervaka att regler följs och när Sebastian blev ombedd att granska ritningar och ge synpunkter var hans roll sakkunning. 

– Vi har en tät dialog, men det är inte vårt jobb att se till att kraven genomförs. 

Den 6 juli 2023 var husen uppförda och det första slutsamrådet hölls. Sebastian Fjaestad deltog och lämnade en tjänsteanteckning, på två sidor och med flera bilder. Då hade han varit på besök och anmärkte på säkerheten för loftgången. Det fanns håligheter i taket på loftgången mellan våningsplanen, och det översta taket var inte nog avskilt från övriga huset med brandskyddade plattor. 

undefined
Så här såg det ut i loftgångarnas tak, när Sebastian Fjaestad var på inspektion. Han krävde att det skulle monteras brandskyddande plattor, vilket troligen genomfördes.

Av protokollet framstår att han nu ställde dessa krav. Sedan tidigare hade det också krävts brandavskiljning av takbjälklag och takfot, vilket pågick. Det hade även krävts brandkyddsmålade fasader vilket uppgavs vara genomfört. 

Strax efter samrådet fick bolaget ett tillfälligt slutbesked så att våning ett och två fick användas. Då kunde folk alltså flytta in. 

Det andra slutsamrådet hölls 25 september 2023. Då rapporterades brister vara åtgärdade. Några veckor senare gavs tillfälligt slutbesked så att även våning tre fick användas. 

Räddningstjänsten medverkade enbart vid det första slutsamrådet, inte de följande mötena. Men det har Sebastian Fjaestad inga anmärkningar mot.

– Nej, det är som sagt inte vi som ansvarar för att reglerna följs, det gör byggherren. Har vi en gång sagt vad vi vill ha åtgärdat så ska det räcka. 

undefined
För drygt ett år sedan granskade brandingenjör Sebastian Fjaestad ritningar och det uppförda huset. Han hade flera anmärkningar och nu undrar han om allt verkligen åtgärdades.

Byggherren har använt en egen expert i brandskyddsfrågor, en firma verksam i södra Sverige. Denne har lämnat flera rapporter under byggets gång till bygg- och miljönämnden. Det är expertens instruktioner som byggherren har följt. 

Eftersom Sebastian jobbade den aktuella dagen kunde han följa hela brandförloppet. Han säger att kraven kring loftgången verkar ha följts. 

– Loftgången höll ihop längst när huset rasade. Eftersom loftgången är utrymningsväg är det väldigt viktigt att den inte brinner i första taget, då blir folk fångade i sina lägenheter. 

undefined
Räddningstjänsten krävde att loftgången skulle förbättras.Här syns att de åtgärderna troligen hade genomförts då loftgång med tak höll mycket längre än övriga huset. Bilden togs 05.10

Däremot finns det en del andra oklarheter, anser han. En lägenhet ska enligt svensk byggnorm stå emot brand i en timme. Det finns funderingar om lägenheten där branden startade stod emot så länge. Den lägenheten fanns på bottenplan.

Vinden var en gemensam brandcell och även den skulle ha stått emot i en timme.

– Men branden spreds enormt snabbt och vi misstänker att vinden inte var nog brandskyddad.

Branden spred sig också snabbt mellan modulerna, och det finns teorier om luftspalter mellan modulerna. 

Eventuella fel är svåra att se när huset är byggt. 

– Varken vi eller bygglovsinspektören kan se allt, utan systemet bygger på egenrapportering. 

I bygghandlingarna har ett företag som uppförde huset intygat med signatur och stämplar att allt är byggt enligt kraven. Det bolaget är inte byggherren utan en underentreprenör från Polen. 

Brandskyddsexperten från södra Sverige hade en viktig roll. Han lämnade exempelvis in rapporten "Brandskydd under utförandeskedet”.

När Norran ringer honom har han inte hört talas om storbranden.

– Nej, och jag kan inte kommentera vad som hände. Men det stämmer att hela systemet bygger på egenkontroller, säger han. 

Det var konsulten som beställde intygen om alla brandtekniska åtgärder från den polska entreprenören.

Blanketten är skriven på svenska.

– Man får förutsätta att deras organisation ska klara språket när de tar på sig jobb i Sverige, säger konsulten. 

Modulerna var för övrigt begagnade. De stod tidigare i Örnsköldsvik och var studentbostäder. 

undefined
Närbild på evakueringen. Längst upp på loftgången syns två brandmän som jobbar med en dörr. Tid: 04:00, det är 13 minuter efter att räddningstjänsten kommit till platsen.

– En sak som förvånat oss är att huset marknadsfördes som lägenhetshotell. Då skulle egentligen kraven på brandskydd varit ännu högre, med automatiskt brandlarm som går direkt till räddningsjänsten. Så är kraven i byggnader där folk befinner sig tillfälligt och inte förväntas ha god lokalkännedom, fortsätter Sebastian Fjaestad.

– Hela huset var klassat som vanligt bostadshus, och det var med dessa ögon jag bedömde brandskyddet. 

Övriga tillfälliga modulboenden i Skellefteå (Ursviken, Solbacken, Campus) är bara två våningar höga. Då gäller lindrigare regler om utrymning eftersom folk förväntas hoppa. 

undefined
Sebastian Fjaestad hade ställt kraven för modulhuset, och nu var han en av arbetsledarna när det otänkbara ändå hände.

Norran har även pratat med byggnadsinspektör Urban Sundqvist på Skellefteå kommun. Han bekräftar att systemet i stora drag bygger på intyg som görs av byggherre, projektörer och entreprenörer. En certifierad kontrollansvarig följde projektet, det är en lokal företagare från Skellefteå, känd från tidigare byggen.

Han säger att alla intyg som krävdes kom in, och att han inte hade anledning att känna misstro mot utförarna.  

– Inget i hanteringen har varit särskilt konstigt eller ovanligt. Det är också byggherren som har högsta ansvaret för sitt bygge, inte vi, säger Urban Sundqvist.

Norran har under en längre tid sökt fastighetens ägare för kommentarer, via telefon, mejl och en ledamot i styrelsen, men han har inte återkopplat. Tidigare har han påpekat att han hade anlitat en brandskyddskonsult och att han därför varit i god tro om säkerheten. 

Ägarens bolag har säte i Norrbotten. 

Läs vidare: Så vill man undvika att det händer igen

undefined
Så här ser intygen ut där entreprenören punkt för punkt intygar att jobbet är gjort enligt ritningar och instruktioner.
undefined
Så här ser intygen ut där entreprenören punkt för punkt intygar att jobbet är gjort enligt ritningar och instruktioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!