Norran kunde i går berätta om misstankarna mot den 37-åriga mamman som är bosatt i Skelleftetrakten med sin familj.
Det var i början av maj som Skelleftepolisen fick kännedom om anklagelserna mot mamman. Efter olika utredningsåtgärder häktades den 37-åriga mamman i mitten av maj.
I tisdags väckte åklagare Amanda Tapani åtal mot mamman som misstänks för grov misshandel, misshandel och olaga hot.
– Ett motiv för brottet har varit att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps heder, menar Amanda Tapani.
– Utredningen har visat att dotterns kommande planer har kolliderat med vad familj och andra närstående haft för tankar om dotterns framtida livsplan, säger Lars-Marthin Markstedt vid polisen i Skellefteå.
Norran har läst den 130-sidiga förundersökningen.
Dottern har förhörts av polisen fyra gånger. I de inledande förhören beskriver hon hur hon utsatts för våld och kränkande behandling av mamman.
– Hon sa att hon skulle göra sönder mig och slänga mig i havet. En dag när jag kom från skolan var hon arg och slog mig utan förvarning. Hon slog mig med en mobilsladd på överarmarna. Det gjorde ont, det rev i kroppen.
I samma förhör beskriver dottern hur mamman vid ett tillfälle ”tog mig till badrummet där hon satte på jättekallt vatten. Jag satt minst en timme, nästa dag var jag helt kraftlös och tog mig knappt ur sängen”.
Men i det sista förhöret den 28 maj är dottern inte lika tydlig. Istället säger hon saker som tyder på att hon vill backa ur och inte längre medverka i förundersökningen:
– Att liksom allt, liksom hela, hela situationen jag berättade om mamma var helt och hållet lögn.
Förhörsledaren understryker att dottern inte bär ansvaret för att mamman sitter häktad. ”Det är andra vuxna som fattat beslutet”, påpekar polisen.
Åklagare Amanda Tapani:
– Jag menar att det finns uppgifter i förundersökningen som tyder på att målsäganden nu på slutet har blivit utsatt för påtryckningar. Detta kan förklara att hon blir osäker i det avslutande förhöret. Det är ju tyvärr inte ovanligt i den här typen av ärenden i ”nära relation”.
Blir det inte svårt för dig i rättssalen att driva ärendet om målsäganden har ändrat inställning?
– Jag har gjort bedömningen utifrån den sammantagna utredningen, såväl andra vittnesuppgifter som den tekniska utredningen, att det finns skäl att väcka åtal. Flera vittnen från skolans värld ska höras vid rättegången om vad målsäganden sagt. Dessutom ska en yngre bekant vittna. Som åklagare gör man alltid en prövning när det inkommer nya uppgifter, men jag anser att bevisningen är tillräckligt stark.
Mamman förnekar brott och säger att hon ”aldrig slagit sina barn”.
Advokat Kari Wergens:
– Min klient säger att det förekommit diskussioner med dottern men aldrig något fysiskt våld eller hot. Det är helt främmande för henne.
Hur ser du på dotterns uppgifter i det avslutande förhöret?
– Jag vill inte föregripa den rättsliga prövningen men rent generellt blir det ju svårare för en åklagare i rättssalen om målsäganden plötsligt ändrar inställning. Men det är helt klart att min klient, som suttit häktad med restriktioner, inte har kunnat utsätta dottern för påtryckningar.