Strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen: efter strul med uppkoppling med diverse videolänkar kom förhandlingen till sist igång.
De åtalade är två utländska män, 40 och 32 år, som kom till Skellefteå – och senare skulle vidare till Boden – för att arbeta men som nu misstänks för rån och grov misshandel natten den 11 januari utomhus i centrala Skellefteå.
– De två åtalade har tillsammans och i samförstånd stulit ett guldhalsband från målsäganden genom att utdela ett knytnävsslag mot målsäganden som då föll till marken. De har därefter utdelat ytterligare våld genom slag och sparkar mot målsäganden ansikte och huvud och genom att kasta en mobiltelefon i dennes ansikte, sammanfattar åklagare Perla Frohm vad Skelleftepolisens utredning visar.
– Misshandeln är grov eftersom gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att utdela våld mot målsägandens huvud och ansikte när denne låg på marken samt att gärningsmännen varit i numerärt överläge, tillägger hon.
Våldet innebar att offret drabbades av en fraktur i käken, skador på tänder, blodvite, smärta samt ett stort psykiskt lidande till följd av överfallet.
– Min klient begär 150 000 kronor i skadestånd, var målsägandebiträdet Erik von Ahns besked när rättegången inleddes.
När polisen gör ett första försök att förhöra brottsoffret på Skellefteå sjukhus blir förhöret mycket kort.
”Förhöret avbryts med anledning av att målsäganden är mycket medtagen och har svårt att tala på grund av sina skador”, står det i polisrapporten.
I nästa förhör berättade mannen:
– Vi var ett kompisgäng som firade en som fyllde 20 år. Senare kom en man och satte sig vid vårt bord, därefter kom till andra män också. Sedan frågade en av männen om vi visste var man fick tag på kokain. Vi svarade nej, men en kompis svarade på skoj att mannen kunde fråga mig. Han frågade mig men jag svarade att jag inte visste.
– Senare stoppade plötsligt en av männen in något i min byxficka, jag vet inte vad det var men jag antar det var pengar. Därefter har jag inga minnesbilder. Nästa sak jag minns var att jag vaknade upp på sjukhuset och grät över att jag förlorat min guldhalskedja. Jag tror de gav mig pengar för att de förväntade sig något tillbaka, fortsatte brottsoffret.
I senare förhör minns han mer om händelsen och när han misshandlades svårt på trottoaren intill Kanalgatan.
Skelleftepolisen larmades till platsen, men våldsmännen hade då hunnit lämna centrum.
Utifrån olika uppgifter kring männen besökte polisen barackboendet på Solbacken i Skellefteå. Insatsen innebar att de två männen kunde gripas och föras till polisarresten. Tre dagar senare häktades de av tingsrätten.
Den 32-årige mannen har i förhör förnekat brott, och han vet inte var händelsen skulle ha inträffat.
40-åringen medger i polisförhör delar av händelseförloppet, men han påstår att målsäganden skulle tagit emot 1000 kronor för att skaffa fram kokain (något som denne alltså tydligt har förnekat i polisförhör).
– Jag sprang ikapp honom och utdelade ett slag mot ansiktet. Jag började sedan tömma hans fickor, jag ville ha tillbaka mina pengar. Jag kastade sedan hans mobil i ansiktet på honom. Men jag ville inte råna honom alls. Jag är ingen bandit eller rånare.
Men 40-åringen har ett avsnitt i belastningsregistret som är mycket tungt. När han förhördes tre dagar efter rånet och den grova misshandeln uppstod följande dialog med polisens förhörsledare:
– Vi har tagit ut kriminalregistret på dig, du har bland annat en dom från 2003 för mord/dråp med försvårande inslag, vill du kommentera det, undrade förhörsledaren.
– Jag dömdes till nio års fängelse. I målet så har jag inte rört målsäganden, jag var den enda som var myndig och på plats. I mitt hemland är det så att om man är myndig och inte avbryter bråket så döms man som medgärningsman. Jag kunde inte stoppa bråket för jag var opererad, svarade 40-åringen.
– Hur ser det ut med arbete, tror du nu, fortsatte förhörsledaren.
– Jag kan komma tillbaka till jobbet när jag vill, det är i Boden och det kan bli ett projekt på tre år, blev svaret.
Din klient är sedan tidigare dömd för mord. Även om det är långt tillbaka i tiden, det visar väl på ett kraftigt våldskapital?
– Jag väljer att inte kommentera detta överhuvudtaget, svarar 40-åringens advokat Urban Rönnblom.
Rättegången fortsätter tisdag den 11 mars.