Norran berättade i fjol om en insats inom Skellefteå lokalpolisområde som visade på samband mellan folkbokföringsbrott och övriga brott.
Under en vecka genomförde polisen en insats där drygt 15 polisanmälningar upprättades gällande olika brott, som exempelvis folkbokföringsbrott, narkotikabrott och vapenbrott.
– När vi i tidigare ärenden stött på felaktiga folkbokföringar har vi också uppdagat annan brottslighet. Även denna insats har visat på detta samband, berättade Daniel Karlsson, polis i Skellefteå.
I dag säger han om insatsen:
– Den riktades i första hand mot Boliden utifrån den fastighetshärva som varit uppe för rättslig prövning vid Skellefteå tingsrätt. Kring den utredningen, som ekobrott bedrivit, uppstod misstankar kring personer kopplade till kvinnan i Boliden där det fanns oklarheter i folkbokföringen. Helt enkelt att folk bodde på adresser där de inte var folkbokförda.
Daniel Karlsson säger att lärdomarna i den riktade insatsen har polisen med sig i det fortsatta, dagliga polisarbetet. Polisen har också en anmälningsskyldighet till Skatteverket när det uppstår misstankar om folkbokföringsbrott.
När blir folkbokföringsbrott extra intressanta?
– Det förekommer mycket fusk i vardagen, till exempel skattetekniska aspekter i samband med deklarationer vilket inte är något som polisen utreder. Det är en fråga för skattemyndigheten. Men när vi i vårt dagliga arbete har svårt att hitta eftersökta personer på rätt adress försvåras arbetet men väcker samtidigt vårt intresse: varför vill man dölja var man bor?
En exempel på det sistnämnda, att en person med kriminell bakgrund inte lämnat korrekta uppgifter om folkbokföringsadressen, finns i Skellefteå.
Tidigare i år dömdes en 58-årig man av tingsrätten för folkbokföringsbrott. Påföljden blev 70 dagsböter.
58-åringen har en dyster topplacering bland Skellefteås brottsaktiva. Sammanlagt finns det 387 brott som han dömts för eller fått åtalsunderlåtelse för de senaste 20 åren; allt från trafikbrott till misshandel, olaga hot och narkotikabrott.
Åklagare Peter Jonsson säger om åtalet:
– Han har varit skriven på adressen sedan 2019. Jag menade att han sedan januari 2020 inte bott på adressen och att han inte anmält flyttningen. Under 2020 och fram till 2021 så har han saknat fast boende men under 2021 haft ett fast boende som han inte heller anmält.
– Man kan säga att han skulle ha anmält både avflyttningen från adressen i ett samhälle utanför Skellefteå samt anmält det boende som han faktiskt haft mellan den 2 juli till den 20 oktober 2021, när han på grund av utebliven anmälan och efter beslut från Skatteverket blev folkbokförd ”utan känd hemvist”, fortsätter Peter Jonsson.
Vid rättegången förnekade 58-åringen brott.
Vilka begår folkbokföringsbrott?
– Bostadslösheten bidrar liksom studenter som flyttat men inte ändrat sin adress. Sedan finns ju personer, som ofta är kopplat till kriminalitet och missbruk, som inte vill bli hittade av myndigheterna.
Nyligen presenterade SVT siffror om anmälda folkbokföringsbrott.
Där framkom att antalet polisanmälningar om människor som inte är folkbokförda där de bor har ökat sedan lagen skärptes 2018. I september hade nära 2 400 ärenden anmälts sedan årets början, vilket ska jämföras med 745 under hela 2019.