Givetvis träffas vi i Sara kulturhus och dess blivande ägare rör sig hemtamt. Vi kryssar mellan de många intresserade Skelleftebor som går runt och tittar och söker oss till ett rum bakom kulisserna.
Samma dag har Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) ordnat en kapitalmarknadsdag i Skellefteå, med cirka 15 fysiska åhörare.
– Jag skulle tro att uppemot 2 000 investerare runt om i världen kommer att se inspelningen. Givetvis pratade jag om just detta hus, vi kommer att använda det i vår marknadsföring eftersom det är spektakulärt och klimatsmart.
Investerare är viktiga i detta bolag, som bildades så sent som 2016 och redan har ett innehav värt 117 miljarder.
– Vi är Nordens näst största börsnoterade fastighetsbolag, det största heter Balder.
Dagen före vårt möte bestämde styrelsen att SBB fram till 2026 ska ha fastigheter värda 300 miljarder, så den snabba tillväxten ska fortsätta.
– Vi köper ibland hela bolag och får då många fastigheter. Vi köper också hus som andra byggt, såsom kulturhuset och bygger också i egen regi, som vi exempelvis ska göra med bostäder här i Skellefteå.
Strategin handlar om offentlig sektor och den största enskilda hyresgästen är svenska staten.
Det hela började med Ilijas intresse för äldreboenden. Han hade forskat om äldrevård och såg då behovet av fler och modernare boenden.
– Vi äger också andra typer av offentliga byggnader samt hyreshus. Däremot satsar vi inte på renodlade kontorshus eller industrilokaler.
När Samhällsbyggnadsbolaget bestämde sig för att köpa kulturhuset var Northvolts etablering under diskussion men inte beslutad. Ilija Batljan säger att de bestämde sig för att köpa för att de gillade drivkraften i kommunen, och trodde att fabriken skulle bli av.
På senare tid har de beslutat att bygga bostäder i Skellefteå för tre miljarder, och det är givetvis strategiskt med tanke på den stora efterfrågan som väntar.
– Vi fick upp ögonen för stan tack vare att vi hade bestämt oss för kulturhuset.
SBB har nu ett kontor i Skellefteå med sex anställda som ska växa i takt med att de har fler fastigheter i staden att förvalta. Det första bygget av hyreshus har redan startat på Västra Erikslid.
Vid halvårsskiftet hade SBB 16 miljarder i likvida medel. Att betala 1 050 000 000 kronor till Skellefteå kommun är därför inget problem.
– Köpet är inte jättestort i vår värld. Vi köper ofta hela bolag, och då handlar det om större summor. Men för att vara en affär utanför storstäderna är den ovanligt stor.
Om man ser till enskilda byggnader blir Sara kulturhus tredje värdefullast. Högsta marknadsvärde har ett stort kontorshus i centrala Oslo och näst högst värde har förvaltningsrättens byggnad på Östermalm i Stockholm.
I bokslutet står att bolaget brukar sälja fastigheter som inte passar i strategin.
– Men kulturhuset kommer vi inte att sälja.
Om bolaget lever om 25 år, kommer ni då att äga det?
– Vi ska leva i 100 år, och då ska vi fortfarande äga det. I vår bransch tänker man långsiktigt.
Framöver hoppas nu Ilija Batljan kunna besöka kulturhuset då och då. Då vill han gå runt som vanlig besökare och titta på konst och teater.
– Jag fylls av vördnad i byggnaden, men kommer inte att tänka på det som vårat hus. Istället vill jag se det som verksamheternas hus.