Covid-19 har lagts till på listan över sjukdomar som kan betraktas som arbetsskada av regeringen, men för att det ska räknas som arbetsskada måste den anställda ha blivit smittad av viruset på jobbet.
Arbetsmiljöverket har fått in cirka 5 000 anmälningar. Nästan samtliga personer arbetar inom omsorg eller hälso- och sjukvård, där undersköterskor och sjukvårdsbiträden toppar statistiken med strax över 2 000 anmälningar. Dödsfallet inom hemtjänsten i Skellefteå kommun är en av tre händelser i Sverige som myndigheten just nu överväger att åtalsanmäla.
– Det är inte bestämt hur vi går vidare. Det är fortfarande ett öppet ärende hos oss och därför för tidigt att kommunicera hur det blir, berättar Ulrika Scholander, chef över den extrainsatta covidgruppen vid Arbetsmiljöverket.
Norran har talat med den enskilda handläggaren på Arbetsmiljöverket som hänvisar till sin chef, men nämner att ärendet sticker ut bland de anmälningar som har kommit in i norra Sverige.
Arbetsmiljöverket har begärt att få se kommunens egen utredning, granskat den och genomfört en inspektion. Just nu tittar myndighetens jurister och inspektörer på ärendet.
– Vi går in och gör en extra utredning när det gäller anmälningar som har fått allvarliga konsekvenser eller dödsfall. Vi tittar på huruvida arbetsgivaren har följt arbetsmiljölagen och föreskrifter för att skydda sina medarbetare, säger Ulrika Scholander, och tillägger att ett beslut väntas snart:
– Antingen avslutar vi ärendet eller skickar det vidare till åklagarmyndigheten som väljer om det ska väckas åtal eller inte.
Tidigare har en handfull ärenden om misstänkt arbetsmiljöbrott kopplat till covid-19 åtalsanmälts till åklagare men än så länge har inget lett till åtal. Däremot har några ärenden lagts ned av åklagare, bland annat en utredning kring en avliden busschaufför i Västerås och insjuknanden inom äldreomsorgen och hemtjänsten i Kronoberg.
Ulrika Scholander säger att det är svårt att bevisa om personen har smittats på sitt arbete eller på sin fritid, och huruvida arbetsgivaren har brustit eller inte.
– Det vi tittar på är om man har jobbat med smittade patienter, och om man i sina arbetsuppgifter kommit i kontakt med smittade. Om så är fallet, har arbetsgivaren brustit i sitt arbetsgivaransvar? Det är komplext, säger hon.
I Skellefteå kommuns egen utredning går det att läsa att det inte kan fastställas att de som smittades inom hemtjänsten blev det under arbetstid då det är ”svårt att bedöma i och med samhällssmitta”.
Peter Näsström, verksamhetschef vid hemtjänsten i Skellefteå kommun, säger att de fortfarande väntar på svar från Arbetsmiljöverket.
– Det här var en sak som inträffade tidigt i coronapandemin, tidigt i vår. Det vi har gjort efteråt är en massa olika rutiner för att säkerställa att saker ska fungera. Vi känner oss tryggare i dag, säger han.
Norran har tagit del av utredningen som kommunen har lämnat till Arbetsmiljöverket. Där omnämns ett 20-tal åtgärder som exempelvis en genomgång av basala hygienrutiner, en ny städ- och tvättrutin, provtagning av samtliga medarbetare, krisstöd hos kommunhälsan och en risk- och konsekvensanalys i samråd med facket.