Djärva idéer: Så kan skärgårdsorten utanför Skellefteå utvecklas

Bort med föroreningarna på bruksområdet genom växtsanering, en industripark och bostäder i attraktiv skärgårdsläge.
På tisdagen presenterades en mängd djärva och framåtsyftande idéer för Örviken-området utanför Skellefteå.
– Jag tycker att förslaget ser jättebra ut, säger Harriet Wistemar, kommunarkitekt på Skellefteå kommun.

Omvandla Örviken genom växtsanering, industripark och bostäder. Det förelaget presenterades på tisdagen, och där den viktiga starten är sanering av det förorenade industriområdet. Harriet Wistemar, Skellefteå kommun, medverkade vid presentationen i Stockholm och tycker att idéerna från det fyra personer starka kreativa teamet ser ”jättebra ut”.

Omvandla Örviken genom växtsanering, industripark och bostäder. Det förelaget presenterades på tisdagen, och där den viktiga starten är sanering av det förorenade industriområdet. Harriet Wistemar, Skellefteå kommun, medverkade vid presentationen i Stockholm och tycker att idéerna från det fyra personer starka kreativa teamet ser ”jättebra ut”.

Foto: Patrick Degerman/Gerth Hedberg

Skellefteå2025-01-21 17:05

Norran berättade för knappt ett år sedan om förändringsarbetet som startat för att utveckla området kring Örviken, två mil öster i Skellefteå.

– Örviken är en av våra skärgårdsorter och jag skulle tro att många skulle tycka att det är attraktivt att bo där. Här finns möjligheten utveckla en större bebyggelse med både flerfamiljshus och fristående hus, påpekade Skellefteå kommuns planeringschef Lars Hedqvist.

I artikeln framgick det att arkitekter, designers, antikvarier och konstnärer, i ett kreativt team, skulle få skissa på området åt Skellefteå kommun. Det var en del i projektet ”Visioner i norr” som genomförs tillsammans med Umeå, Luleå, Boden, Kiruna och Gällivare kommuner.

Hur ska Örviken växa med nya bostäder och hur ska vattenområdena bli tillgängliga för fler samtidigt som de kulturhistoriska värdena bevaras, var en central frågeställning.

undefined
Örvikenudden är ett område som är av riksintresse för kulturmiljön där främst de gamla arbetarbostäderna och industribyggnaderna bedöms ha ett högt värde.

Vid middagstid på tisdagen presenterade nämnda kreativa team sitt förslag på hur Örviken kan utvecklas. Detta skedde vid en presentation i Stockholm. Skellefteå kommun är en av totalt sex deltagande norrländska kommuner i projektet.

Förslaget som gäller Örviken omfattar såväl bostäder och aktivitetsmiljöer, samtidigt som kulturhistoriska värden bevaras och tillgängliggörs. En nyckel till utvecklingen är enligt förslaget att den förorenade industrimiljön saneras med hjälp av växter.

– Vi vill med förslag öppna upp det historiska industriområdet i Örviken både för de som bor i orten och för alla Skellefteåbor, påpekades vid presentationen.

För det krävs rening av den förorenade marken kring industriområdet vid Örvikssågen.

undefined
Det gamla bruksområdet i Örviken kräver omfattande miljöåtgärder för att sanera den förorenade marken.

– Där föreslås en saneringsmetoden kallad fytoremediering, en sanering med hjälp av växtlighet. Den utgår från växters olika förmågor att ta upp och lagra eller bryta ned olika typer av föroreningar. Metoden har mindre miljöpåverkan än den som förespråkas idag, där stora massor behöver fraktas bort från området, fram det vid presentationen.

Vidare från förslaget:

• Under tiden som växtplanteringen sanerar marken föreslås industriområdet bli en industripark med gångar, spångar och promenader i olika träkonstruktioner.

• Gestaltningen leder in besökarna till industriområdet och knyter ihop det med samhället. Det gamla sågverkskontoret förvandlas till utställningsyta och en nybyggd variant av det gamla Kismagasinet föreslås uppföras som en enkel multifunktionshall.

• För att länka samman ortens olika delar föreslår teamet en ny bostadsbebyggelse inspirerad av de gamla arbetarbostäderna.

undefined
Harriet Wistemar, kommunarkitekt vid Skellefteå kommun, påpekar: ”Vi måste hitta en bra lösning på hur vi hanterar förorenade områden, så att vi slipper köra bort förorenade massor med lastbilar”.

Harriet Wistemar, kommunarkitekt på Skellefteå kommun, fanns på plats i Stockholm och medverkade vid presentationen:

– Jag tycker att förslaget ser jättebra ut och det vore inspirerande att få jobba vidare med det, för det är så pass konkret. Vi måste hitta en bra lösning på hur vi hanterar förorenade områden, så att vi slipper köra bort förorenade massor med lastbilar. Idén om att rena den förorenade marken i Örviken med fytoremediering låter intressant och som något som skulle kunna vara lämpligt att prova,

Snart väntar fas 2 i projektet, då ett mindre urval av teamen får möjlighet att arbeta vidare genom att ta fram prototyper för sina idéer. Vilka team det blir presenteras i mitten av februari.
 

Framtidsförslaget/Örviken

• Teamet bakom förslaget för Örviken består av Josefina Nordmark som är arkitekt, Jenny Nordmark som är arkitekt, scenograf och konstnär, Dag Avango som är professor i historia, med inriktning på̊ studier av industrisamhällets historia och kulturarvsprocesser samt Dan Hallemar, landskapsarkitekt och journalist.

• Projektet är initierat av Rådet för hållbara städer, regeringens satsning för hållbar stadsutveckling. Bakom utlysningen står Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, för Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna. Arbetet leds av ArkDes och finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!