Digital mätning ska ge bättre användning av blöjor

Blöjor med sändare och sensorer som känner av urinmängden testas just nu inom äldreomsorgen i Skellefteå. Det är en del i ett projekt för att öka digitaliseringen på äldreboendena.

Eva- Marie Holmberg visar hur en sensor monteras på blöjan. Den kommunicerar via wifi med en dator.

Eva- Marie Holmberg visar hur en sensor monteras på blöjan. Den kommunicerar via wifi med en dator.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2018-11-06 07:12
undefined
Eva- Marie Holmberg visar hur en sensor monteras på blöjan. Den kommunicerar via wifi med en dator.

Projektet genomförs på äldreboendet Dammen och går ut på att mäta urinläckage och att göra en inkontinensutredning.

– Vi är vanemänniskor och genom att mäta när personer har störst läckage under ett dygn kan man anpassa hjälpmedel efter detta, säger Michael Stiglund, verksamhetsutvecklare inom äldreomsorgen.

Flera digitala projekt på äldreboenden

Sjuksköterskorna Eva-Marie Holmberg och Josef Eriksson arbetar med projektet. De har testat blöjorna under någon månad på 12 personer som bor på äldreboendet. Uppskattningsvis har drygt en fjärdedel av de boende behov av inkontinensskydd.

Det vanliga är att man har för stor blöja för att se till att det inte blir läckage och att personen blir för varm av det.

Tidigare när de gjorde inkontinensutredningar måste de väga blöjorna. De kunde då se mängden urin men inte exakt när personen kissade.

Ofta stora blöjor

Testblöjan de nu använder ser ut som en vanlig blöja men den har sensorer som känner av urin. På blöjan monteras också en sändare som kontinuerligt skickar information till en dator. Sedan får sjuksköterskorna ut en graf över dygnet som de analyserar.

– Det är extremt tydliggörande och vi kan göra individuella anpassningar, säger Eva-Marie Holmberg.

undefined
Eva-Marie Holmberg och Josef Eriksson tycker att det blir en klar förbättring för de äldre efter att skydden anpassats bättre.

Det kan exempelvis handla om att ändra inkontinensskydd.

– Vi har haft en genomgång av skydden efter mätningen och samtliga som vi har gjort en utredning på har fått ändrade skydd. I regel har de blivit mindre, säger Eva-Marie Holmberg.

– Det vanliga är att man har för stor blöja för att se till att det inte blir läckage och att personen blir för varm av det, säger Josef Eriksson.

Får sova i fred

Annat som kan ändras är schemaläggning av toalettbesök. Sjuksköterskorna förklarar att om man exempelvis vet att en person har mycket läckage på natten så kan man hjälpa personen på toa i tid innan hen går till sängs. Då kan man antingen slippa inkontinensskydd helt eller använda ett mindre skydd.

undefined
Michael Stiglund, verksamhetsutvecklare inom äldreomsorgen i Skellefteå.

En annan fördel är att personalen med planering kan undvika att behöva väcka personen nattetid för att byta skyddet eller i sängen.

– I första hand har vi individen i fokus – att den ska få det bättre. Men det här kan även underlätta för personalen. Att använda rätt hjälpmedel kan även förbättra ekonomin. Här finns dessutom en miljöaspekt då man inte behöver använda hjälpmedel i onödan. Så det är många bitar, säger Michael Stiglund.

Projektet ingår i ett stort digitalt projekt som handlar om möjligheterna att öka digitaliseringen på särskilda boenden. I nästa steg ska projektet utvärderas och sedan ska tjänstemannaledningen ta beslut om den här metoden ska införas på alla äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!