Det går ut på att patienten skannar in en qr-kod vid ingången och sedan loggar in via sitt bank-id. Därefter fyller man i ett formulär och hamnar i kö.
– Våra sköterskor får upp på sin dataskärm att någon har registrerat sig om köande. Sköra patienter försöker vi ta in i ett vänterum.
Anledningen till att kösystemet införs nu är den pågående coronapandemin. Tanken är att akuten på det här sättet ska kunna sära på högriskgrupper och lågriskgrupper.
– Vi har tidigare haft en dörrvakt som har ställt frågor enligt ett formulär utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer för vårdhygien och smittskydd. Nu när vi har sett att patientmängden har ökat under sommaren har vi inte samma möjlighet att ha dörrvakter.
Den digitala kölappen ska ses som ett komplement till den nuvarande dörrklockan.
– Alla har inte tekniska möjligheter, är man gammal och inte har mobil får man fortsätta använda dörrklockan, säger Katarina Paulander.
Under väntetiden kan patienten chatta eller samtala via telefon eller video med en sjuksköterska.
– Det känns spännande och nytt. Anledningen att vi har startat det här så snabbt är att vi inte har nog med personal för att kunna stå vid dörren, då kan patienten själv använda det här digitala verktyget.
Skellefteå lasarett är tidigt ute i landet med det här systemet. Flera hälsocentraler i Skellefteå inför samma system till hösten.