Skelleftebon Johan Fahlgren, 31 år, beskriver sig själv som en inbiten kaffenörd. För ett halvår sedan startade han Norma Coffee House i Skellefteå, intresset blev till ett yrke.
– Att det går att få ut så många olika smaker ut bönorna är mest fascinerande, säger Johan Fahlgren.
Han hävdar att kaffe och kaffebönor har en större variation av smaker än vad vin har.
– Det finns allt från väldigt söta till väldigt syrliga sorter, säger han.
Framför allt gillar han kaffebönor som går att spåra ända fram till gården som producerat det.
– Det blir en närmare koppling till människorna som lagt ner oändligt med jobb på att få fram produkten. Trots att kaffet kommer från samma gård så smakar det olika varje år, allt beror på hur skörden har varit.
För att kaffet ska komma till sin rätt behöver bönorna hanteras varsamt. Johan föredrar handbryggt kaffe, ”pour over”. Det vill säga en långsam bryggning där man manuellt häller det varma vattnet genom ett kaffefyllt filter. Vattnet får inte vara för varmt, 92 grader är perfekt menar Johan, och kaffebehållaren får inte vara för kall. Kaffebönorna är nämligen känsliga för temperaturväxlingar.
Först ser man till att filtret är blött innan man fyller kaffe i filtret och häller lite av vattnet över det torra kaffet. I cirka 45 sekunder får kaffet sedan mogna och blomma ut innan resten av vattnet långsamt hälls i cirklar ner i kaffefiltret. Cirkelrörelsen gör att kaffet hela tiden rörs om.
– Det är roligt att experimentera sig fram till det ultimata sättet att brygga kaffet.
Johan menar att inte bara bryggningen får ta tid utan även att man ska dricka sitt kaffe långsamt så man hinner njuta av alla stadier som smakupplevelsen består av.
– Man ska hinna känna smakförändringen när värmen avtar i drycken.
Vad var och en gillar för typ av kaffe är väldigt individuellt och det finns varken rätt eller fel, menar Johan.
– Jag tycker det är magiskt med vanligt bryggkaffe, men jag är även svag för espresso.