Detaljerna som skiljer kaffet från kaffet

Det är många små detaljer som avgör hur kaffet smakar: bönorna, temperaturen och tekniken är några. ”Kaffe är inte bara kaffe, det är så mycket mer”, säger kaffenörden Johan Fahlgren.

Kaffenörden Johan Fahlgren, 31 år, driver sedan ett halvår tillbaka Norma Coffee House i Skellefteå.

Kaffenörden Johan Fahlgren, 31 år, driver sedan ett halvår tillbaka Norma Coffee House i Skellefteå.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2018-12-21 10:00
undefined
Kaffenörden Johan Fahlgren, 31 år, driver sedan ett halvår tillbaka Norma Coffee House i Skellefteå.

Skelleftebon Johan Fahlgren, 31 år, beskriver sig själv som en inbiten kaffenörd. För ett halvår sedan startade han Norma Coffee House i Skellefteå, intresset blev till ett yrke.

– Att det går att få ut så många olika smaker ut bönorna är mest fascinerande, säger Johan Fahlgren.

Han hävdar att kaffe och kaffebönor har en större variation av smaker än vad vin har.

– Det finns allt från väldigt söta till väldigt syrliga sorter, säger han.

Framför allt gillar han kaffebönor som går att spåra ända fram till gården som producerat det.

– Det blir en närmare koppling till människorna som lagt ner oändligt med jobb på att få fram produkten. Trots att kaffet kommer från samma gård så smakar det olika varje år, allt beror på hur skörden har varit.

För att kaffet ska komma till sin rätt behöver bönorna hanteras varsamt. Johan föredrar handbryggt kaffe, ”pour over”. Det vill säga en långsam bryggning där man manuellt häller det varma vattnet genom ett kaffefyllt filter. Vattnet får inte vara för varmt, 92 grader är perfekt menar Johan, och kaffebehållaren får inte vara för kall. Kaffebönorna är nämligen känsliga för temperaturväxlingar.

Först ser man till att filtret är blött innan man fyller kaffe i filtret och häller lite av vattnet över det torra kaffet. I cirka 45 sekunder får kaffet sedan mogna och blomma ut innan resten av vattnet långsamt hälls i cirklar ner i kaffefiltret. Cirkelrörelsen gör att kaffet hela tiden rörs om.

– Det är roligt att experimentera sig fram till det ultimata sättet att brygga kaffet.

Johan menar att inte bara bryggningen får ta tid utan även att man ska dricka sitt kaffe långsamt så man hinner njuta av alla stadier som smakupplevelsen består av.

– Man ska hinna känna smakförändringen när värmen avtar i drycken.

Vad var och en gillar för typ av kaffe är väldigt individuellt och det finns varken rätt eller fel, menar Johan.

– Jag tycker det är magiskt med vanligt bryggkaffe, men jag är även svag för espresso.

undefined
Handbryggning, eller ”pour over”, är Johan Fahlgrens favoritteknik när han gör sitt kaffe.
undefined
Kaffebönor kan smaka väldigt olika beroende på rostning, ursprung, sort och hur de tillreds.
undefined
Att brygga espresso är ett av de svåraste sätten att tillreda kaffe, menar Johan.
Johans bästa hemmatips

1. Köp en kvarn, färskmalet kaffe smakar alltid bäst.

2. Se till att allt är rent och diskat. Kaffe innehåller oljor som kan härskna och då smakar det surt.

3. Tänk på temperaturen. Kaffe är ett livsmedel och kan lätt brännas. 90-94 grader är perfekt. Dessutom mår kaffet inte bra av att hamna i en kall kopp eller behållare, förvärm gärna.

4. Väg mängden kaffe och vatten. Skriv gärna ner hur mycket du använder, då har du kontroll.

5. Välj sätt att brygga. Pressobryggaren ger mer kropp medan filterbryggt ger ett lättare kaffe med mindre olja.

6. Experimentera och våga testa olika bönor.

7. Till sist, drick kaffet tillsammans med någon du tycker om och på en plats du gillar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!