Det är 28:e året i rad som ANDTS-undersökningen presenteras i Skellefteå kommun, en undersökning med elever från årskurs nio i grundskolan och årskurs två från gymnasiet. ANDTS står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. Och två saker som sticker ut är E-cigaretter och det vita snuset.
När det gäller E-cigaretter i årskurs nio har det skett en fördubbling bland flickor. Hela 28 procent uppger att de använt E-cigaretter. För pojkar är siffran 19 procent.
– Även Norsjö har det skett en ökning. De åker till Skellefteå för att köpa. På vissa skolor har det smugit sig ner till årskurs fyra, berättar Anna Schönfeldt, FRIS-samordnare.
Anna Schönfeldt gick själv in på en butik och köpte några för att se hur de ser ut.
– De ser ut som överstrykningspennor, smala platta och säljs mest som engångsprodukter. Vissa ser också ut som airpodsfodral.
Första gången de ställde frågan om E-cigaretter var 2020 efter att Elevhälsan tog initiativet att få frågan med i undersökningen.
– De fick oftare och oftare höra om E-cigaretter i deras hälsosamtal. Nu har det formligen exploderat med varianter och smaker. De är formade för att locka tjejer. Även det vita snuset, säger Anna Schönfeldt, FRIS-samordnare
– De vänder sig till en yngre publik och i framtiden kommer ingen att vilja röka tobak när du kan röka något med god smak. Det här innebär att det blir mer en inkörsport till ett rökande, varnar Mattias Käller.
När det gäller snuset i gymnasiet har det gått ner för flickor och pojkar med 7 respektive 18 procent. Men när det gäller att ha provat vitt snus svarar 33 procent av killarna och tjejerna att de provat. Bland eleverna i årskurs nio är det 15 procent.
– Det är höga siffror, förklarar Anna Schönfeldt.
Även otryggheten på gator och torg under kvällstid fortsätter att vara hög bland tjejer, både på grundskolan och gymnasiet.
Nästan fem av tio flickor känner sig otrygga medan mindre än en av tio av pojkarna känner sig otrygga. Det här är något som vi behöver jobba med konstaterar både Mattias Käller och Anna Schönfeldt nu när Skellefteå växer.
– Ska vi växa får vi inte glömma att vara duktiga på att jobba med mycket personal i skolan, på fritidsgårdar, men även arbetet med inkludering, avslutar Mattias Käller.