Hon är vd på Nordmark & Nordmark arkitekter, som finns i Luleå och Skellefteå. Men Josefina Nordmarks resa mot arkitekturen började tidigt, redan under uppväxten i Gammelgården utanför Kalix.
– Jag tyckte det var väldigt kul att besöka gamla hus som liten. I pappas föräldrahem fanns det gamla tidningar på vinden, det triggade fantasin, vad har det här huset varit med om?
Viljan att skapa miljöer för människor, och ett behov av att vara kreativ och lösa problem, tog henne sedan vidare mot yrket. Efter arkitektstudier på Chalmers i Göteborg och jobb i Göteborg, Stockholm och Norge, valde Josefina Nordmark att återvända hem till rötterna i Norrbotten.
– Här har jag mitt ursprung, släkt, föräldrar och vänner som inte har lärt känna mig genom arkitekturen. Man är vänner för att jag är Josefina. I Göteborg var jag mer arkitekten Josefina. För mig är det viktigt att inte bara bli förknippad med mitt yrke, utan även för den person jag är. De jag umgås med håller på med andra saker och det är väldigt berikande. Jag pratar aldrig arkitektur när jag är ledig.
Hon har idag sitt drömjobb och menar att arkitektur inte bara handlar om estetik, utan också om vilken känsla man får när man kommer in i ett rum. Det handlar om ljus, rörelse, rumsligheter, färger och material.
– En byggnad kan vara jättevacker att se på och det är en viktig del i det hela. Men det absolut viktigaste är att människorna som ska vistas i byggnaden mår bra, och det gör de om det är bra arkitektur.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att man får vara med och bidra till en positiv utveckling av samhället. Jag vill skapa livsmiljöer för människor, miljöer som människor trivs i och mår bra i. Det är ett jättestort grupparbete med många involverade, det tycker jag är väldigt kul. Och att man träffar mycket människor och måste sätta sig in i de som ska använda husen, fundera på vad det krävs av en byggnad.
Hur skulle du beskriva känslan när du ser en byggnad stå där, som du själv har varit med och ritat?
– Det är lite konstigt, för man har levt med byggnaden så länge. När man väl kommer dit känns det helt självklart att den ser ut som den gör. Det jag tycker är mest spännande är att se hur människorna använder de miljöer man skapat.
Att det byggs mycket runt om i länet just nu är svårt att missa, och Josefina Nordmark berättar att mycket har hänt här i byggbranschen sedan hon flyttade tillbaka för 20 år sedan.
– Det finns en framtidstro och det är stora samhällsomvandlingar som pågår, och Luleå som stad har utvecklas mycket under de senaste åren. Att det byggs mycket nytt gör att det är en väldigt rolig plats att vara på just nu.
Vilka är de viktigaste frågorna i branschen just nu?
– Det finns en jättestor fråga och det är hållbarhet. Med de klimatförändringar vi ser måste en stor omställning ske i hela samhället. Byggbranschen släpper ut mycket koldioxid och det finns mycket förbättringar att göra. Där har vi arkitekter en väldigt viktig roll, vi skapar förutsättningarna för projekt i ett tidigt skede och behöver se till att det blir långsiktigt hållbara byggen. Sen är byggherrarna, som håller i pengarna och är beställare, väldigt viktiga i omställningen, och givetvis entreprenörerna som bygger.
Alla tillsammans måste samarbeta mot en mer hållbar byggbransch.
Vilka är de största utmaningarna framöver?
– Generellt så är omställningen mot ett hållbart och mer cirkulärt samhälle den största utmaningen, för det kräver förändrade arbetssätt, processer och ett nytt tänk. Jag hoppas och tror att byggbranschen är med på noterna. Det händer mycket, men det går för långsamt, säger Josefina Nordmark och fortsätter:
– När det gäller Norrbotten så är vi i en expansiv fas, det kommer finnas ett stort behov av bostäder en lång tid framöver. När man är i expansiva faser är det väldigt viktigt att inte tappa bort kvalitetsaspekterna. Ibland när det går fort genar man i kurvorna och tänker kortsiktigt. Det är en utmaning att inte slarva när det går fort. Det vi bygger ska stå länge, folk ska trivas och må bra, och hur vi bygger våra städer är jätteviktiga frågor. Det som är byggt är byggt, och vi kan inte slarva.
Vad tror du är framtiden inom arkitektur?
– Det absolut viktigaste är att vi måste ha ett väldigt långsiktigt tänk. Det får inte vara slit och släng, det ska vara material som håller och åldras vackert, byggnader som ska stå länge och vara en tillgång till den miljö de står i och för dem människorna. En bra byggnad tål en förändrad användning och lever med samhällsförändringarna. Att ta tillvara på det vi har och de byggnader som redan finns är det mest hållbara. Men också att återbruka material i högre grad när vi bygger nytt. Hela branschen måste gå mot ett mer resurssnålt tänk, det finns inga alternativ.