Det har varit trixigt att få ihop lektioner, studier och annat kring gymnasieelevernas skolgång den senaste tiden. På grund av coronapandemin har man bedrivit fjärrundervisning under våren. Men på onsdag morgon kunde alla elever på Baldergymnasiet i Skellefteå samlas på skolan igen, efter nära nog ett halvår:
– Det känns bra att komma tillbaka skolan och till rutinerna, till vardagen igen, säger Filip Lundberg, TE 3 och klasskamraten Abdirisak Mohamed fortsätter:
– Det kändes bra med distansundervisning från början, men sedan blev det lite småtråkigt.
De båda tycker ändå att det har fungerat bra med fjärrundervisning, men säger också att det har varit lite svårt att hålla uppe motivationen.
Vad är det bästa med att vara tillbaka på skolan?
– Det är såklart att få träffa vänner igen, säger Abdirisak Mohamed.
Men coronapandemin är inte över och Baldergymnasiet följer naturligtvis strikt alla rekommendationer.
Den första schemapunkten för eleverna i Filip och Abdirisaks klass var coronainformation, där lärarna Maria Berglund och Thomas Vallin gick igenom en lista med förhållningsregler och anpassningar – och den var rätt lång. Den rörde alltifrån hur man rör sig i klassrummet, till förhållningsregler vid lunch, på raster och annat viktigt under rådande situation.
Filips förhoppning är också att coronapandemin ligger bakom oss någon gång i mars nästa år. Han tror också att det kommer att finnas ett fungerande vaccin någon gång vid årsskiftet.
Men nu är eleverna tillbaka på skolan igen och Filip och Abdirisak är eniga om vad som kommer att bli svårast att upprätthålla.
– Definitivt avståndet, alla dagar i veckan, absolut, säger Filip Lundberg och Abdirisak Mohamed tillägger:
– Det kommer att bli svårt att komma ihåg att hålla avstånd hela tiden.
Maria Berglund är svenska- och SO-lärare och tycker det känns oerhört bra att kunna möta sina elever igen.
– Det känns jätteroligt och jag har verkligen saknat dem, säger hon.
Norran var med när hon höll sin första lektion på distans, i slutet av mars. Hon säger att det fungerade bra, men menar ändå att det inte är optimalt.
– Lärmiljön hemma för eleverna kan ju se olika ut, den blir inte likvärdig med hur det ser ut här på skolan, säger hon och tillägger:
– Om vi hamnar vi i fjärrundervisning igen, så blir likvärdig undervisning för eleverna den största utmaningen.