”Det här blir Skellefteås nästa landmärke”

Nu har planeringen för den nya byggnaden på Campus, Arctic Center Of Energy (ACE), om sju våningar och cirka 6 000 kvadratmeter kommit vidare. Förhoppningen är att första spadtaget ska kunna tas runt årsskiftet. ”Det här blir Skellefteås nya landmärke”.

Den här idéskissen är det som hittills visats av den nya byggnaden på Campus.

Den här idéskissen är det som hittills visats av den nya byggnaden på Campus.

Foto: Skissförslag: MAF

Skellefteå2023-06-20 17:00

Det säger affärsutvecklaren Sanna Orellano, ACE, som är processledare för konceptuppbyggnaden och arbetar för att stärka intresset för kompetenscentret.

– Huset ska bli en symbol för elektrifieringen och den gröna omställningen, förklarar hon.

undefined
Affärsutvecklaren Sanna Orellano står på parkeringen vid Forumhuset på Campus Skellefteå där nya byggnaden med Arctic Center of Energy ska byggas med start 2024.

Centrum för verksamheten blir en helt ny byggnad vid Skellefteälven som kommer att placeras direkt väster om Forum på Campus Skellefteå, på en plats som i dag är parkering och har nyttjats som ställplats under somrarna.

Kommunfullmäktige i Skellefteå har budgeterat 360 miljoner kronor på satsningen för huset i sju våningar om totalt cirka 6 000 kvadratmeter.

– Budgeten är en uppskattning utifrån den första skissen. Vår ambition är att vi ska klara den, säger Sanna Orellano.

undefined
Den här idéskissen är det som hittills visats av den nya byggnaden på Campus.

Nu har arkitekten Link ett underlag för att förverkliga husets intentioner. Programhandlingarna är just nu på granskning och förhoppningen är att kunna att summera reaktionerna om några veckor.

Ursprungskonceptet har utvecklats och en granskning och kalkylering väntas klar under sommaren/tidig höst.

– ACE är kärnan för sajten men olika former av samverkan ska ske mellan aktörerna för att det ska bli en samverkansarena för att bygga kunskap. I byggnaden kommer bland annat företag, forskare och utbildningsanordnare att samverka på eventytor och platser för coworking.

Byggnaden ska certifieras enligt Sweden Green Buildings Councils mål för miljöbyggnad nivå guld samt nollCO2, en nivå som ofta väjs av byggnader med hög miljöprofil.

Dialogen med entreprenören Peab och underleverantörer pågår löpande. Det finns en mängd frågor som lyfts nu för att säkerställa att innehållet kommer att ligga i teknisk framkant.

Bredden är stor: att utveckla närmiljöer, arbetsplatser och en testbädd för framtidens tekniker och metoder inom elektrifiering.

– Vi vill möjliggöra att huset fungerar som en testarena och hitta innovativa lösningar som påskyndar elektrifieringen, konstaterar Sanna Orellano.

Det innebär att utvecklingen av teknikutrymmen och energisystem är mycket viktig. Extra yta ska därför ges till vissa utrymmen för att klara besök, alternativt att vissa delar får glasfasader för insyn till den teknik som finns installerad där.

undefined
Sanna Orellano vandrar på Campus Skellefteå vars profil kommer att förändras då den nya byggnaden i sju våningar uppförs bortom Forumhuset. Planen är att den ska vara nyckelfärdig 2026.

Sanna Orellano har nu en bild av byggnadens innehåll. Teknikutrymmen tillgängliga för forskning och lärande kommer att finnas på samtliga plan.

Entréplanet kommer att ha sin ingång från Campus Skellefteå. Genom hela byggnaden går ett ljusinsläpp i form av ett atrium för att huset ska få mer luft. Där finns även ett kraftlabb för tester av både personbilar och tyngre fordon

På våning 1 blir det ett labplan med flera labb inom elektrifieringsområdet.

På våning 2 blir det ett plan för lärmiljöer, det vill säga flexibla klassrum.

– Vi arbetar bland annat med statliga forskningsinstitutet Rise i en innovationsprocess för att undersöka hur framtidens lärande och lärmiljöer se ut. Vi ska skapa en pedagogisk idé för ACE som kommer genomsyra hela huset, berättar Sanna Orellano.

På våning 3 och 4 planeras utrymmen för både forskningsinstitut, universitet och företag, från startnivå till storbolag.

– Där kommer såväl egna kontor som coworkingkoncept att finnas.

På våning 5, längst upp, planeras flexibla eventytor, flexibla arbetsplatser och workshop ytor.

Arctic Center of Energy

Det var sommaren 2021 satsningen på ACE offentliggjordes. Målet är att det ska bli ”en levande mötesplats, testbädd och labbmiljö för samhällets elektrifiering”. 

Bakom kompetenscentret ligger Luleå Tekniska Universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft, Rise och Skellefteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!