Enligt det yttrande som psykiatrin har gjort i ärendet gjordes en bedömning vid permissionen att den aktuella självmordsrisken inte var så hög att patienten inte kunde gå på planerad permission. Lena Pettersson berättar att de här ärendena är svåra att ta ställning till som vårdpersonal.
Polisen riktar kritik mot psykiatrin efter hot om självmord– I ett akut skede är det klart att man ska ha slutenvården. När problemen pågår över tid måste vi jobba med att ge personerna verktyg och strategier att klara av att hantera detta i hemmet.
Hon tillägger:
– Annars skulle vi ha väldigt många patienter inlagda i slutenvården stora delar av deras liv.
Triggar varandra
Hon påpekar att slutenvård inte alltid är så bra för den här patientgruppen.
– I ett akut läge är det nödvändigt, men ibland finns flera patienter med liknande problem på avdelningen vilket kan leda till att de triggas av varandras dåliga mående.
Vet inte allt
Rutinen när en patient med självskadebeteende skrivs ut är att göra en krisplan.
– Allt handlar om att bygga bra allianser med patienterna och ha en plan för vad de ska göra om de börjar må dåligt igen och vem de ska kontakta.
– Samtidigt kan läget snabbt förändras. Vi vet inte vad som händer en timme efter att man kommit hem. Vi kan inte veta vad patienterna tänker till hundra procent. Visst finns en risk att vi blir lurade. Ibland vet patienten inte ens själv vad den vill, tillägger hon.
– Jag vill påtala att detta är mycket svåra avgöranden och bedömningar, säger Lena Pettersson.
– Att något händer, trots att man har gjort en annan bedömning. Det här är supersvårt för medarbetare att hantera.
Lena Pettersson tycker kontakten med övriga myndigheter är bra och viktig.
– Polisen vill uppmärksamma oss på det här och skriver en avvikelse. Tanken är ju att det ska göra oss bättre.