Kristina Friberg, Anton Rosendahl och Bo Renström är några av föreningens eldsjälar. Föreningen som består av 70 medlemmar, har en jämn mix mellan män och kvinnor. Anton Rosendahl, 29, är föreningen yngsta medlem. Hans intresse för fornminnen och kulturarv har funnits med ända sedan barnsben, men vuxit sig starkare med åren.
– Redan som 20-åring började jag samla på foton och berättelser kring min egen släkt och jag är intresserad av hur man levde förr, berättar han.
Anton är sekreterare i föreningen. Han bloggar även på Sveriges släktforskarförbunds hemsida på Rötterbloggen och har fått flera artiklar publicerade i tidningen Släkthistoria. Hans största intressen förutom släktforskning är kulturarv och kulturhistoria.
Kristina Friberg, är med i föreningens styrelse och representerar sin arbetsplats Skellefteå museum. När hon gick med i föreningen var de flera hundra medlemmar.
– Tyvärr så är det svårt att locka unga att gå med i föreningen. De flesta hittar intresset när de blivit lite äldre, men det vore roligt om fler ungdomar gick med i vår förening, säger hon.
Skellefteå museum har samlat in kring 75 000 gamla föremål och 4,5 miljoner bilder och negativ. Föremålen förvaras på tolv olika platser och Fornminnesföreningen är oroade för att de kommer att bli förstörda då de inte har något bra gemensamt förvaringsmagasin för dem.
– Det handlar om allt från arkeologiskt material från forntiden, till föremål från i dag. Vi skulle önska att kunna samla föremålen på ett och samma ställe och ha ett visningsmagasin där folk skulle kunna gå in och titta på dem, berättar hon.
Föremålen visas bland annat i museets olika utställningar.
– Det bästa är att få se glädjen hos en person som till exempel hittar sin mormors gamla kjol i våra samlingar, säger Kristina Friberg.
Bo Renström sitter med i styrelsen för föreningen och sitter även i Skellefteå museums styrelse som representant för Fornminnesföreningen. Några av hans stora intressen är gamla byggnader och byggnadsteknik.
– Jag tror absolut att föreningen kommer att finnas kvar i framtiden, men eventuellt kan det bli så att vi behöver slå ihop oss med någon annan förening. Jag tycker att fler kulturföreningar borde kunna samarbeta, säger han.