"Det är viktigt att vi lär av historien"

I år firar Skellefteå 175 år som stad. Samtidigt skrivs ny historia, med den stora batterifabriken, en förändrad stadsbild och en pandemipåverkad vardag. Vad kan en växande stad lära av sitt förflutna? Norran möter Fabian Arnheim, chef på Skellefteå museum.

Norran får en pratstund med Fabian Arnheim medan han prövar fiskelyckan vid favoritplatsen nere vid älven.  Naturen är en sak han uppskattar i Skellefteå, energin och utvecklingsandan likaså.

Norran får en pratstund med Fabian Arnheim medan han prövar fiskelyckan vid favoritplatsen nere vid älven. Naturen är en sak han uppskattar i Skellefteå, energin och utvecklingsandan likaså.

Foto: Helena Strömbro Ershag

Skellefteå2020-09-26 09:00

Finns vårt kollektiva minne samlat nånstans så är det väl i det gamla läroverket på Nordanå. Skellefteå museum, vars verksamhet har sin bas här, har i uppdrag att levandegöra kulturarven i Skellefteå, Norsjö och Malå. De har dessutom det industri- och teknikhistoriska ansvaret för hela regionen. 

Fabian Arnheim leder arbetet. Det är två år sedan han blev så nyfiken på Skellefteå att han flyttade hit fån Stockholm. Nu har han slagit ner bopolarna på Anderstorp med familjen, och börjat bli varm i kläderna i rollen som museichef.

– Jag lockades av den otroliga energin och andan som jag fortfarande märker överallt i Skellefteå. Mitt jobb på museet handlar mycket om att identifiera utvecklingspotentialerna, hoppa på nya möjligheter när de dyker upp och hitta samverkanspartners. Det senaste året har vi fokuserat på att ta fram en vision och formulera våra mål och strategier.

Intresset för lokalhistoria är ovanligt starkt här, tycker Fabian.
– Det finns många berättelser som engagerar, och många har en närhet till dem både geografiskt och tidsmässigt. Man vet vilken gård eller by man kommer ifrån, och är kanske själv den första generationen som flyttat till stan. Historien och erfarenheterna från svårare tider ligger nära. 

Museet vill ge även barn och unga tillgång till lokalhistorien. Den senaste satsningen Barnsia – som öppnade just när corona slog till – är en egen värld där de små kan upptäcka djur och jordbruk, trä och gruva på ett lekfullt sätt. Unga vuxna är svårare att locka, men en del i museets arbete för att nå dem är planerna på en spelsatsning. 

– Spelindustrin är stark i Skellefteå och vi har pratat med väldigt många aktörer som ställt upp jättebra. Det är så nära mellan institutionerna här och naturligt att ta kontakt med varandra, en otrolig styrka! Vi tittar på hur vi kan använda spel som kunskapsförmedlande metod. Hur såg det ut en helg i Bonnstan 1852, kan vi levandegöra det, kan vi lära oss nånting? Den typen av idéer. Men det kan också bli mer experimentella samarbetsformer. Jättespännande!

En ny permanent basutställning inne på Nordanå byggs också för fullt. Den ska invigas senhösten 2021 och kunna leva länge – femton tjugo år sådär. 

– Den förra vi hade, som jag tror många Skelleftebor har väldigt starka minnen till, stod i 34 år. Det är lite väl länge. Det som kan hända under så lång tid är att det kommer väldigt mycket ny forskning, och att vi får nya perspektiv i hur vi ser på saker och ting, säger Fabian.

– När man återger historia måste man alltid fråga sig vems berättelse det är man återger. Är den absolut? Det är viktigt att få in fler perspektiv. Jag jämförde också källhänvisningarna i den nya utställningen med den gamla, och 87 procent är nya källor, alltså sådant som är publicerat efter att den förra basutställningen gjordes. Det visar ju relevansen i att göra något nytt.

Utställningen ska sträcka sig från förhistorien ända fram till nutid – ett långt tidspann att klämma in på ett våningsplan på Nordanå. Det blir ett hårt urval, som bollas med olika referensgrupper, men också digitala komplement för den som vill fördjupa sig mer. Tack vare digitaliseringen kan museet också – i brist på öppna visningsmagasin – göra sina samlingar mer tillgängliga. På museets sajt kan man redan idag söka bland 73 000 fotografier och bilder på nästan 30 000 föremål. Och även om det inte finns mycket förvaringsutrymme för fler fysiska ting jobbar museet ständigt med ny dokumentation, som nu när Skelleftebornas berättelser om hur corona påverkat livet samlas in. 

– Det är viktigt att vi dokumenterar den tid vi lever i nu, så att nya generationer kan få del av det. Men det är också oerhört viktigt för vår egen samtids skull att vi lär av historien. Att den finns som en minnesbank där vi kan plocka fram tidigare erfarenheter. 

– En väldigt konkret sak är hur oerhört mångsidiga migrationsmönstren har varit i Västerbotten. Människor har verkligen rört sig mellan olika kulturer under väldigt lång tid; samiska grupper, finska, svenska och så vidare har rört sig på samma ställen. Vi har formats av många möten och utbyten. Nu växer Skellefteå och vi vill få hit fler med helt andra erfarenheter och bakgrunder, och det är något vi kan se att vi verkligen har lyckats med tidigare. 

Fabian Arnheim

Roll: Museichef/vd för Skellefteå museum. Har tidigare bland annat jobbat inom auktionsbranschen och med kulturhuset Bajit i Stockholm.

Övriga engagemang: Ordförande i Kulturrådets referensgrupp för nationella minoriteter.

Familj: Bor på Anderstorp med fru och två döttrar: Mollie, 4 år och Leah, 6 år.

Favoritplats i Skellefteå: ”Fiskeställena vid älven. Jag brukar gå ner en stund efter jobbet. Jag kan väl inte säga att jag fått så mycket fisk, men det är väldigt fint att komma nära naturen.”

Karta: Skellefteå museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!