Det var i januari och februari i år som en omfattande extern utredning av Solkraft Öst genomfördes. Norran har tidigare berättat att ett flertal personer har slutat sedan Skellefteå kommun upptäckt "misstänkta felaktigheter" vid enheten. Vid årsskiftet gick kommunen ut med att verksamhetschefen och platschefen för Solkraft lämnat sina tjänster. Ytterligare personer har också lämnat. Bland annat den biträdande verksamhetschefen för Solkraft Öst och den administrativa chef som ansvarar för den ekonomiska redovisningen.
Kan ni försäkra er om att det inte kommer att spåra ur igen?
– Det är svårt att förutse vad som ska hända i framtiden. Det är människor vi jobbar med. Vår strävan och ambition är att det ska fungera och att alla ska göra sitt yttersta. Men vi kan inte garantera något. Vi är där för brukarna, för att hjälpa och stödja dem, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden.
Som ett led i förändringen av Solkraft kommer nu marknadskonkurrerande verksamheter försvinna. Det innebär att vedförsäljningen upphör. Men stödjande verksamhet ska finnas kvar och en del utbildningar, bland annat för nysvenskar där de har ett samarbete med SFI, svenska för invandrare och Vuxenskolan. Solkraft Öst som haft lokaler i Skelleftehamn avvecklas och delar av den verksamheten plus administration flyttas till Postnords gamla lokaler på Norrböle vid Eddahallen.
Tanken med verksamheten är att kunna slussa personer med problematik och funktionsnedsättningar till arbete, sysselsättning eller utbildning.
– Den andra rollen vi har är livskvalité. Vi vill höja livskvalitén för många människor så att de ska kunna leva ett bra liv.
Vissa får stanna i sex månader efter beslut och nu har nämnden också satt en maxgräns på två år.
– Vi kan ge dem ytterligare två år om det finns speciella förutsättningar och om de har en längre väg till arbetsmarknaden, förklarar socialnämndens ordförande.
Varje år är det ungefär 500 personer som kommer in och ut i verksamheten. Nu har socialnämnden beslutat att göra en prioritering av vilka människor de kommer ta in i verksamheten.
– I första hand kommer vi ta in människor med någon funktionsnedsättning och personer som har försörjningsstöd, säger Iosif Karambotis.
I andra hand kommer de ta in människor från andra kommunala verksamheter och i tredje hand från externa aktörer såsom region Västerbotten, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
Socialnämnden har nu beslutat att pengarna till Solkrafts verksamhet ska komma direkt från socialnämnden. TIdigare har Solkraft fått pengar från IFO, Individ- och familjeomsorgsverksamheten.
– Det rör sig om samma pengar från socialnämnden. Men vi vill tydligt visa att det här är en förvaltningsfråga och vi gör det också för att kunna involvera flera avdelningar i processen.
Det innebär att nämnden kommer att kunna följa Solkrafts ekonomi genom att de får täta ekonomirapporter från hela Solkrafts verksamhet men även från varje enhet inom Solkraft.