På väggarna runt om i korridorerna hänger affischer med schematider och information om smittskyddssäkerhet. Utanför varje skrivsal finns handsprit och på golven finns markeringar som visar att det är två meters avstånd som gäller. Kring skrivsalarna finns korridorvärdar som ser till att munskydd används och att avstånden hålls.
– På grund av coronapandemin och för att förhindra smittspridning så genomförs högskoleprovet under våren vid två olika tillfällen. Nästa provtillfälle är den 8 maj, förklarar Monica Lindgren.
En efter en går provdeltagarna in för att sätta sig vid bänkarna som står med två meters avstånd. Skrivpasset kan börja. Högskoleprovet är indelat i fem olika skrivpass som vardera är 55 minuter långt. De prov som skrivs är två kvantitativa och två verbala. Även ett utprövningspass skrivs under dagen.
– Ingen vet i förväg vilket pass som är ett utprövningspass och ingen vet vilka typer av uppgifter som det består av, berättar Monica och fortsätter:
– Det finns också speciellt anpassade högskoleprov för den som har dyslexi eller någon form av synskada. För den som har en funktionsnedsättning kan provsituationen anpassas.
Sakarias Hällgren skrev provet för första gången och han tyckte att det hela gick bra.
– Under veckan har jag vänt på dygnet och försökt att plugga lite extra. Under provet så försökte jag att svara på frågorna så snabbt som möjligt för att kunna gå tillbaka och kontrollera svaren, säger han och fortsätter:
– Visst var det lite jobbigt med munskydd men det är inget som kommer att påverka mitt provresultat. Det känns bra och jag hoppas att resultatet blir bra också, säger han och går iväg på lunch.
Korridorvärdarna tyckte att provdeltagarna tog ansvar och följde restriktionerna.
– Alla försöker att hålla avstånd och de sköter sig bra, säger Agnes Lundberg Lindh.
Totalt var det 174 som hade anmält sig till högskoleprovet men det blev 140 personer som skrev provet i helgen.
– Vanligtvis återbetalas inte anmälningsavgiften vid sjukdom eller andra förhinder att skriva. I år gjordes ett undantag för att undvika att personer med symtom kommer för att skriva högskoleprovet. I Skellefteå har vi haft ett bortfall på cirka 20 procent, säger Monica Lindgren.